Uzun Sap, Kısa Sap Bağlama Farkları

Bağlama dersi yazı dizimize hoşgeldiniz. Bağlama çalmaya sıfırdan başlayanlar genellikle neleri merak ederler, doğru bilinen yanlışlar nelerdir, bunlardan bahsederek daha doğru bir şekilde bağlama hayatınızı başlatabilirsiniz. Ayrıca uzup sap bağlama ya da kısa sap bağlama satın alma konusunda yardım istiyor ve uygun fiyatlı bağlama satın almak istiyorsanız buradaki videoları izleyebilirsiniz —> Bağlama Satın Almak  // Ayrıca aynı sayfa üzerinden bize ulaşıp sorularınızı da sorabilirsiniz!

Ayrıca bağlamayla ilgili çok faydalı içerikleri paylaştığımız diğer yazıları da okursanız eminiz ki normalde 3-4 kat daha hızlı bağlama öğrenebilir, çok daha iyi bir bağlamacı olabilirsiniz, işte o aşırı faydalı yazılar burada —> Bağlamayla İlgili Faydalı Yazılar

Uzun Sap Bağlama mı Kısa Sap Bağlama mı Tercih Etmeli?

Öncelikle sorulan merak edilen kısa sap bağlama ile mi uzun sap bağlama ile mi başlamalıyım? Bu konuya şu şekilde anlatım yaparak bu konuda sizleri aydınlatmak isteriz. Ayrıca bağlama alma konusunda aklınızda soru işaretleri varsa, neye göre bir bağlama alacağınızı, bağlama alırken neye dikkat edeceğinizi bilmiyorsanız burayı da okumalısınız; Bağlama Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Uzun sap bağlama dediğimiz bağlama ailemizin bir ferdi olan bağlamanın çalım tekniğine karadüzen veya bozuk düzen adı verilir. Uzun sap bağlamada ilk akla gelen klavyede yatay hareketler ile alt tel kullanılarak icra edilmesidir. Belli bir seviye elde edildikten sonra pozisyon adı verdiğimiz üst ve orta telleride içine alarak icra gerçekleştirilir. Uzun sap bağlamada genel olarak tavır dediğimiz yörelere özgü çalış söyleyiş biçimi daha fazla ön plandadır. Bu yüzden genel olarak uzun sap bağlamada kulağa hoş gelen ezgiler elde etmek için bol egzersiz etüd çalışmanız gerekiyor. Çünkü hareketleri aşağıya yukarıya hareket ettirerek hemen elde edemeyeceğimiz bir tekniktir. Kısa sap bağlama ise bağlama düzeni dediğimiz akort düzeniyle akort edilir. Uzun sap balamaya göre parmak hareketlerimiz dikey ( yukarıya-aşağıya) hareket eder. Daha hızlı sonuç almak kısa sapta mümkündür. Bağlama düzeninde ellerimizi çok fazla hareket ettirmeden ( ilk başlarda ) egziler türküler çalmak mümkün.

Öğrencilerde yaptığımız gözlemler sonucunda uzun sap bağlamada tek telde çalınan ezgiler bir süre sonra öğrenciyi sıkabiliyor. Tabi ki sabrettikten sonra güzel ezgiler duyulabilir, fakat bağlama düzeninde 3 telinde kullanılması değişik duyumlara yol açacağından genellikle tarah ediliyor. Bağlamaya başlarken bu yazı dizimiz sizi bir nebze olsa aydınlatacağını düşünüyorum.

Ayrıca daha önce hazırlamış olduğumuz bağlama çeşitleri yazımıza da aşağıdan ulaşabilirsiniz;

Bağlama Çeşitleri Nelerdir?
Uzun Sap Bağlama ve Kısa Sap Bağlama

*Bağlama çalan kişi çalacağı müzik tarzını belirlemeli ve hangi bağlamayı kullanacağına karar vermelidir, bağlamayı çalacak olan kişinin uzun sap bağlamayı da kısa sap bağlamayı da iyi tanımalı ve ona göre karar vermelidir fakat bağlama çalmaya yeni başlayanların uzun sap bağlamayla başlamaları daha sağlıklı olacaktır.

* Uzun sap bağlama, kısa sap bağlamadan dört perde daha uzundur. Uzun sap bağlamanın tel boyu da daha uzun olduğu için bağlamanın sesi daha uzun süre tınlar.

* Akort ve çalım stilinden dolayı uzun sap bağlama da, transpoze imkanı ve ses aralığı da daha geniştir.

* Uzun sap bağlama çalan kişi parçayı transpoze ederken kapo kullanmasına gerek yoktur fakat kısa sap bağlamada akort sistemi ve çalım stilinden dolayı kapoya gerek vardır.
* Kısa sap bağlama sistemine ( çöğür ) , uzun sap bağlamaya ise bozuk ( kara düzen ) adı verilmektedir.

* Bağlama çalan bir kişi, hep aynı oktav ı kullandığından dolayı kısa sap bağlama çalmanın daha pratik olduğunu düşünür.

* Kısa sap bağlamanın bağlama ailesine katılması çok eski değildir. Buna karşılık  uzun sap bağlamanın  4000 yıllık bir geçmişi vardır. Birçokları da uzun sap bağlamayı tercih eder.

* Halk müziğinde tezene ve tavırlar yörelere göre değişmektedir. Kimi tavırlar uzun sap bağlamada, kimi tavırlar da kısa sapta daha uygun olmaktadır.


Bağlama türleri sadece bu kadarla da bitmiyor, sizin için çok detaylı bir tane daha bağlama rehberimiz bulunuyor, bu yazıyı da muhakkak okumalısınız; Bağlama Çeşitleri

* Uzun sap bağlama ve kısa sap bağlama derslerimizle ilgili sanat merkezimize gelerek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz, size özel hazırladığımız programlar sayesinde en kısa sürede sizi istediğiniz seviyeye getiriyoruz.