Sesinizi eğitmek geliştirmek için, Ses eğitimi sesini tanımak , geliştirmek isteyenler , yoğun olarak sesini kullananlar (Spiker , öğretmen..) veya herhangi bir müzik türünde şarkı söyleyen Vokalistler için eğitim mutlaka gereklidir

Tek veya bir gurupla sahne alan,profesyonel olarak şarkı söyleyenler için… Söyledğiniz tarz ne olursa olsun Ses Tekniğinizi ve Yorumunuzu geliştirmek , Sahnede uzun süre (sesiniz kısılmadan) şarkı söylemek,güçlü bir sese sahip olmak,sahne estetiğinizi geliştirmek ve Sesinizin tam anlamıyla hakimi olup uzun seneler ses hastalıklarıyla uğraşmadan şarkı söylemek hedeftir.
Çalışma planı

-Kulak geliştirme,

-Nefes ve diyafram çalışmaları,

-Egzersizler ve doğru ses kullanımı (entonasyon),

-Sahne duruşu ve genel bilgiler,

-Eşlikli repertuar ve yorum çalışmaları.
Şan dersi sesi eğitmek ve açmak için yapılan bir uygulamadır. Kişi kendi sesini öncelikle iç kulağı vasıtasıyla duymaktadır. Sonradan dış kulağı ile duyar. Bu iki ses birleştiğinde ise insanlar seslerininin çok iyi çıktığını zanneder. Bu sebepten dolayı sesinin çok dolgun ve hacimli olduğunu düşünür. Bu sebepten dolayı gitar dersi almadan önce şan eğiştimi almakta yarar vardır.
Şan dersleri öncelikle kelimelerin ağızdan daha net çıkabilmesi için yapılan çalışmalarla başlar.

Sonrasında ise sırası ile;
– Kulak ( duyma ) gelişimi
– Uygulanan egzersiz ve çalışmaları anlama
– Sesi doğru kullanma ( Entonasyon )

– Ses Eğitimi
– Nefes egzersizleri
– Şarkı söylerken kendi yorumunu katabilmek
Şan dersi denilince insanların aklına ilk opera gelir. Aslında şan dersi kişilerin ses ve konuşma tekniğini öğrenmek, geliştirmek için…

Şan derslerini incelemek gerekirse;

* Kişinin öncelikle kendini ve ses rengini tanıması ve algılaması önemlidir.

* Nefes alıp verme yöntemleridir. Göğüs kafesinden nefes çıkışı hakkında bilgilendirme.

* Diyafram çalışmaları

* Canlı müzik ve sahne çalışması yapan müzisyenlerin ses kullanımını çok iyi yapamadıklarından bir süre sonra ses yorulur ve ve zamanla çatlamalar oluşur.