Keman Temizliği

Erturgut Sanat olarak bugün sizler için kemanınızı nasıl temizleyebileceğiniz hakkında ip uçları ve altın değerinde bilgiler içeren bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra enstrümanınızı ilk günkü haline geri getirebilecek kadar bilgiye sahip olacaksınız.

Keman-Nasıl-Temizlenir

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

Keman Temizliği Nasıl Yapılır?

Dilerseniz sizler için hazırladığımız “Keman Nasıl Temizlenir?” isimli detaylı bilgiler, ip uçları ve altın değerinde yöntemler içeren yazımıza geçiş yapalım.


Keman Temizliği Nasıl Yapılır?

Keman, narin bir enstrüman olduğu için temizliğini yaparken çok fazla şeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Her parçasını özen ile çok küçük dokunuşlar ile temizlemelisiniz.

Kemanın temizlenmesi gereken çok fazla parçası ve bu parçalar için çok fazla yöntem bulunmaktadır. Dilerseniz sizler için bu parçaların temizliklerini ayrı başlıklar altında yazalım.

Gövde Genel Temizliği

Gövde-Genel-Temizliği

Öncelikle enstrümanınızın gövdesinde bulunan tozları kabaca almalısınız. Bunun için kullanabileceğiniz özel mikrofiber bezler bulunmaktadır. Bunları çok mağazadan, çok düşük fiyatlara satın alabilirsiniz.

Mikrofiber bezi satın aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey, enstrümanınızın gövdesinin her yerini, bu bezler yardımı ile yavaşça silmektir. Bütün tozlar mikrofiber beze geçene kadar silmelisiniz.

Bu aşamadan sonra enstrümanınızın üzerindeki tozlar gideceği için, geriye kalan temizlik fazlasıyla kolaylaşacaktır. O yüzden bu aşamayı gerçekten çok dikkatli ve narin hareketler ile yapmanızı öneriyoruz.

Tel ve Arşe Temizliği

Tel-ve-Arşe-Temizliği

Enstrümanınızın tellerini temizlemek için; yine temiz bir mikrofiber özelliğe sahip beze ihtiyacınız vardır. Tel temizliği için özel parçalar üretilmiş olsa da, bu temizliği sıradan bir mikrofiber bez ile yapabilirsiniz.

Yapmanız gereken tek şey, mikrofiber bezi, her telin etrafını kaplayacak şekilde kavrayıp, baştan sona hareket ettirerek temizlemek olacaktır.

Tellerin temizlendiğini şu şekilde anlayabilirsiniz; ilk temizlediğiniz tel ile temizlenmemiş teller arasında bariz bir renk farkı var ise, o tel gerçek anlamda temizlenmiş ve hizmete hazır demektir.

Arşe temizliğinde de aynı işlemleri uygulayabilirsiniz. Yapmanız gereken şey, arşeyi temizlerken çok fazla baskı uygulamamak, sadece kabaca tozunu almak olacaktır.

Aksi takdirde, arşeniz özelliğini, ahşabı da rengini kaybedip, çatlamalara maruz kalabilir. Arşe de enstrümanın diğer parçaları gibi narin bir parçadır, dolayısıyla bu temizliği yaparken çok dikkatli olmalı ve küçük hareketler ile temizlemelisiniz.

Köprü Kısmının Temizliği

Köprü-Kısmının-Temizliği

Kemanınızın köprüsü, belki de enstrümanın en fazla dikkat edilmesi gereken parçalardan biridir. Bu parçada en ufak bir ayar kaçıklığı, sizin enstrümanınızın komple bakıma gitmesine sebebiyet verebilir.

Dolayısıyla bu kısma bakım yaparken gerçekten çok narin ve yavaş olmalısınız. Biz, bu bölgenin temizliği için kulak temizleme çubuğunu öneriyoruz, o kısma zarar vermeden evde temizlik yapabilmeye imkan veren tek gereç bu çünkü.

Kulak temizleme çubuğunu alıp, köprünün içerisinde bulunan boşluklara sokarak, orada bulunan tozu ve kiri kulak temizleme çubuğununun üzerine geçecek şekilde temizliyoruz.

Yalnız, daha öncede söylediğim gibi, köprüyü hareket ettirmemeli, sadece tozlara temas edecek şekilde ve çok yavaş hareketler ile yapmalısınız ki kemanınızın köprüsüne zarar vermeyin.

Kemanın İç Kısmının Temizliği

Kemanın iç kısmını temizlemek, ne yazık ki kolaylıkla ve hızlıca yapılabilecek bir temizlik değildir çünkü enstrümanın iç kısmına ulaşmak çok da mümkün değildir.

Bunun için yapabileceğiniz tek şey, enstrümanın içerisine bir hava makinesi ( kompresör ) tutmak ve içeride biriken tozun dışarıya çıkmasını sağlamak. Eğer kemanın iç kısmına elinizi sokmak gibi bir gaflete düşerseniz, ya eliniz içeriden çıkmaz ya da bir daha enstrümanın iç kısmı diye bir şey kalmaz.