Doğru Keman Kursu Nasıl Seçilir?

Keman çalmayı hiç bilmeden 4 öğrenciye ders veren adamın hikayesini hepiniz görmüşssünüzdür. Artık öyle olaylar duyup, okuyoruz ki gerçekliğinden şüphe ediyoruz. Hadi bu trajikomik (ya da trajik mi daha uygun olur bilemedim) olayı biraz hatırlayalım ve irdeleyelim. Söz konusu hikayeyi yaşayan ve yazan arkadaşımız bir sanat atölyesine girmekle işe koyulmuş. Görevi ders vermek değil,atölyenin düzenini sağlamak, öğrenci hoca arasında bağlantıyı kurmak vs. Kendisi bir takım tesadüfi olaylar sonucu hocalığa merak salmış. Uslanmış mıdır bilmiyoruz fakat hikayedeki, kalpleri müzik aşkıyla yanıp tutuşan dört masum gencin heveslerini kırmakla kalmayıp, zaman ve para kayıplarına yol açmış.Bu hikaye doğrultusunda pek çok kişinin aklına şu soru düşmedi mi?

Keman kursu seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Eğer siz de keman çalmayı öğrenmek için bir keman kursuna kaydolmak istiyorsanız öncelikle ‘’keman nasıl bir enstrüman’’ ,‘’ başlangıç seviyesinde keman eğitimi’’, ‘’keman öğrenme aşamaları’’,vb. gibi konular hakkında araştırma yapmanız , küçük bir bilgi sahibi olmanız sizin yararınıza olacaktır. Böylece keman dersine başladığınız zaman sürecin nasıl ilerleyeceği hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Konu müzik olunca işin içine heyecan muhakkak giriyor. Ancak bir müzik aleti çalmayı öğrenmek için kurs seçerken heyecanımızı bir kenara bırakmalı, detaylı araştırma yapmalıyız ki; bu hikayedeki mağdur taraf olmayalım.

Keman Kursuna Başlamadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

– Kursa kaydolmadan önce ücretsiz keman deneme dersi alın.
– Öğretmeninizin öğretme metodunu, nasıl bir yol izleyeceğini, haftada kaç saat ve hangi saatlerde ders vereceğini öğrenin.
– Saatlerin sizin için en uygun saatler olmasına dikkat edin. Aksi halde ders kaybınız olacaktır.
– Böyle durumlarda telafi dersi verilip verilmeyeceğini öğrenin.
– İlk etapta keman satın almazsanız kursa gidip pratik yapmanız gerekecektir. Kursun böyle bir imkan sağlayıp sağlamadığını da mutlaka öğrenin.
– En önemli unsur öğretmeninizle aranızdaki ilişki olacaktır. Güler yüzlü, anlayışlı, sabırlı, size yol gösterecek bir öğretmenle çalışmanız motisvasyonunuzu ve öğrenme isteğinizi arttıracaktır.

Ne kadar sürede keman öğrenirim?

Hikayede ‘’ 3-4 ay yay çekme, nota basma vs. derken kemandan anlamlı bir ses çıkarmak 1 yılı bulur ‘’ diye bir iddiada bulunmuş arkadaşımız. Daha doğrusu bu bahanelerle öğrencileri oyalamış. Peki bu iddia doğru mudur?

Keman perdesiz bir çalgı olduğu için öğrenme süresi diğer müzik aletlerine kıyasla başlangıç aşaması, gözlemlenebilir bir ilerleme kaydetme süreci daha uzun bir enstrümandır.

Bir çoğumuz bir müzik aletini öğrenmeye başlayınca hemen parça çalabileceğimizi düşünürüz. Bu ölçüt ele alındığında keman öğrenmesi nispeten daha uzun bir süreci kapsar. Bir keman kursuna başladığınız zaman temel seviye bir parçayı ancak doğru yay çekme, nota basma çalışmalarını başarıyla tamamladıktan sonra çalabilirsiniz. Bu sürede sizin çalışmanıza bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.

Ne kadar sürede enstruman çalmayı öğrenebileceğinizle ilgili detaylı yazımıza aşağıdaki adresimizden ulaşabilirsiniz;

Ne Kadar Sürede Öğrenebilirim?

Evet yay çekme, nota basma çalışmaları biraz zaman alacaktır.İlk etapta kemandan anlamlı temiz sesler çıkarmak zordur ve sabırlı, istikrarlı bir çalışma gerektirir. Ancak size yol gösterecek bir kursla, her gün tekrarla bir yıl içinde kemanda iyi bir seyiye gelmeniz mümkün.

Peki kemana ilk başlandığında nasıl bir yol izlemek gerekir? İlerleme süreci nasıl işler?

Temelde keman öğrenme aşamaları kısaca şöyledir:

1)Doğru keman ve yay tutuşu

2)Nota çalışmaları

3)Yay çekme çalışmaları

4)Gam çalışmaları

5) Temel parça çalışmaları

İlk etapta kemandan çıkardığınız sesler kulağınıza hoş gelmeyebilir ve pes etmek isteyebilirsiniz.Bu aşamada motivasyonunuzu kaybetmeyin. Sabır gösterip her gün tekrar yaparsanız, başlangıç aşamasını çok daha hızlı bir şekilde geride bırakabilirsiniz. Tabi tüm bu süreçte yanınızda olup size yol gösterecek, bilgi ve deneyimini paylaşacak, hevesinizi kaybetmemenizi sağlayacak birinin olması son derece önemli. Kendi de bu yollardan geçmiş ve pek çok kişinin aynı yollardan geçmesine katkı sağlamış bir müzik öğretmeniyle beraber çalışmak sizin için çok daha sağlıklı olacaktır.

Ücretsiz Keman Deneme Derslerimize Bekleriz!

Deneyimli, güler yüzlü eğitmenlerimiz eşliğinde, keman kursumuzdan ücretsiz deneme dersi alabilirsiniz. Ayrıca kemanla ilgili temel olarak sık sorulan bazı soruların cevaplarına da aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

Kemanla İlgili Sık Sorulan Sorular

Yazımızın başında bahsettiğimiz hiç keman bilmeden keman öğretmeni olan arkadaşın twitleri da burada;

Doğru Keman Kursunu Seçme Rehberi