Sweep Picking

Sweep Picking gitarda sıkça kullanılan bir tekniktir. Kısaca telleri bir aşağı-yukarı süpürme hareketidir. Uzaktan bakıldığında basit bir yukarı –aşağı hareketi gibi görünse de aslında çok çaba gerektiren bir tekniktir. İki elin birbiriyle uyumu mükemmel olmalıdır.

Bu teknik genellikle arpejlerde kullanılır. Genel olarak bir veya iki oktavlık üçlemeler için ya da üçlüsü ve beşlisiyle beraber basamaklar oluşturacak şekilde kullanılmış notalar için kullanılır. Örneğin , La Minör üçlü LA-Do-Mi-La-Do-Mi-La şeklinde olmalıdır. Bu notalar arpej olarak yukarı-aşağı şeklinde çalındığında kulağımıza direk klasik müzik soundu gelir.Zaten bu teknik klasik muzikte yayli calgilarda kullanilmis arpejlerin gitarda icrasi icin rock gitaristleri tarafindan veya bazi jazz gitaristleri tarafindan kullanilmis, oluşturulmuş bir tekniktir.

Neo-classical metal, speed metal ve zaman zaman power metal sololarında bu tekniği mutlaka duyarsınız. Malmsteen , Jason Becker , Jeff Loomis Sweep Picking ‘i sıkça kullanan gitaristlerden bazılarıdır.

Sweep yaparken aşağı doğru süpürme hareketinde penanın ucu 20-30 derece yukarı, yukarı doğru süpürme hareketinde de yine 20-30 derece aşağı bakmalıdır . Bu penanın tellere takılmasını engeller. Notaların teker teker duyulabilmesi için , sol elle susturma hareketi yapılır. Kolay bir teknik değildir bu nedenle sabırla çalışılması gerekir gerekir. Her zor teknikte olduğu gibi bu tekniği de çalışırken çok düşük hızla başlanmalıdır. Alıştırmaları düzgün yaptıktan sonra hız zaten artar.

Bu teknik aynı zamanda ortalama bir gitaristle , iyi bir gitarist arasındaki farkı da belirler. Tabi ki her tarz için değil. Öncelikle şunu bilmek gerekir. Sweep Picking arpejleri çalmak isteyen gitaristlerin işidir. Sadece distortion la değil clean tonla da kullanılır. Yalnız, distortion kullanımı arpejlerin temiz duyulmasını ve hızlı çalınmasını zorlaştırır.

Sweep Picking çalışanların birkaç hatasına bakacak olursak;

1) Çok hızlı çalışmak

Tüm uyarılara karşın bir çok kişi bu hatayı yapmaya devam etmektedir. Önemli olan yavaş bir şekilde başlamaktır. Eğer Sweep Picking çalışıyorsanız ve hızlı yaptığınız halde yanlış veya eksik sesler çıkıyorsa, çaldığınız bölüm kulağa akıcı gelmiyorsa ortada bir sorun var demektir. Şunu unutmamak gerekir ki kişi yavaş yavaş çalışmaya başlarsa çalamayacağı şey yoktur.

2) Çalarken telleri susturmamak

Bu en genel problemlerden biridir. Sweep Picking yapan bir çok kişi telleri susturmayı unutur veya başaramaz. Bu da Sweep ‘in amacına terstir. Sweep Picking yapan kişi arpejdeki her notanın ayrı ayrı duyulmasını ister. O notalar haricindeki diğer tüm notaların susturulması gerekmektedir. Bu kirli tonda çalarken seslerin temiz duyulmasını sağlayacak tek yöntemdir. Bir çok önemli gitarist penayı tuttuğu eliyle susturma hareketini yapar.

Yaptığınız susturma hareketinin ne kadar başarılı olduğunu görmek için çaldığınızı kaydedip dinlemeniz ve bir bilene dinletmeniz yaralı olcaktır.

3) Notalara teker teker vuramamak

Notalara teker teker basmak gerekir. Doğal olarak tellere de teker teker vurmak gerekir. Örneğin aşağı dogru inerken her nota teker teker duyulmalıdır.Hiç bir nota üstüste binmemelidir

4) Sadece standart kalıpları kullanmak, bu tekniğin yaratıcı potansiyelini gözardı etmek

Bir çok gitarist kendini klasikleşmiş kalıpların içine hapsediyor. Genelde Majör ,Minör ve Diminished arpejler kullanılıyor.

Yedili akorları üçlemelerle kullanmak , Arpejlere tapping ler eklemek , ve akorları , armoniyi iyi bilmek gitariste yaratıcılık konusunda yardımcı olur. Bunları bildiğinizde internetten Sweep Picking kalıpları aramak yerine kendiniz istediğiniz akorları kullanarak Sweep Picking ‘i istediğiniz kalıba sokabilirsiniz

İzmir Gitar Kursu