Pek çok erkeğin lise yıllarında kız tavlamak için seçtiği yöntem;çalması zor mu yoksa çok kolay mı bilinemeyen; sıcak bir yaz akşamında kumsalda,kordonda arkadaşlarımızla otururken kalabalıktan birinin elinde aniden beliren ve tellerinden Akdeniz akşamları dökülen müzik aleti ‘’gitar’’.

Gitar Çeşitleri Nelerdir? Gelmiş geçmiş bütün gitar türlerini sıraladık

  • Gitar çeşitleri
  • Gitar çeşitleri ve fiyatları
  • Gitar türleri ve özellikleri
  • Gitar çeşitleri ve sesleri
  • Gitar kasa çeşitleri gibi hepsini bir arada bulamayacağınız bütün konuları açıklamaya çalıştık. Gitar türleri hakkında en ayrıntılı bilgiyi bu yazımızda bulabileceksiniz.

Gitarın çeşitleri nelerdir?

  • Klasik gitar
  • Akustik gitar
  • Elektro gitar
  • Bas gitar
  • Lap Steel gitar olmak üzere 5 ana gruba ayrılır.

5 ana grup kendi içinde de gitar çeşitlerine ayrılmaktadır. Gitar türleri hakkında bilgi verirken sadece ana türleri değil gitar türlerinin hepsini yazımızda bulabilirsiniz.

Müzik denilince pek çoğumuzun aklına gelen ilk enstrüman gitar oluyordur. Sebebi gitarın pek çok müzik türüne yatkın olmasıdır.Gitar, neredeyse her müzik türünde kullanılan, yaygın bir enstrümandır.Öğrenme aşamasında diğer müzik aletlerine kıyasla daha hızlı sonuç alınır.Sonuçta hepimizin etrafında onlarca gitar çalan insan var değil mi.Ancak pek çok insan başlangıç seviyesini geçtikten sonra gitarı tamamen öğrendiğini zannedip eğitimi yarıda bırakır.Böylece ‘youtubedaki üç akorla bin şarkı nasıl çalınır’ videolarına yenileri eklenmeye devam eder.Gitarla bir şarkıyı temel seviyede çalmak da mümkündür profesyonel seviyede de. Nasıl çalacağınız sizin seçiminize kalmıştır.Nitekim gitarda kendini fazlasıyla geliştirmiş olan Fernando Sor, Mauro Giuliani, Matteo Carcassi, Napoléon Coste, Johann Kaspar Mertz ve ünlü nokia zil sesinin sahibi Francisco Tarrega yüzyılın en iyi gitaristleri olarak gösterilirler.

Teknik olarak gitardan kısaca bahsedecek olursak;

Gitar parmakla ya da penayla çalınan esasen sekiz şekline benzeyen yanları iki tarafı oyuk üzerinde ses perdeleri olan uzun saplı ve telli bir çalgı. Gitarlar genelde altı tellidir ve değişik ağaç türlerinden yapılırlar.


Gitarın kısa, tatlı ve ilgi çekici tarihi merak edenleri bu yazımıza alalım; Gitarın Tarihi


Gitarın Çeşitleri ve Özellikleri

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri

Klasik Gitar

Klasik gitar tüm gitar türlerinin atasıdır.Diğer gitar türleri klasik gitarın çatısı altında türemiştir.Gövdesinin tam ortasında, “ses deliği” adı verilen yuvarlak bir boşluk bulunmaktadır. Çalışma prensibi ise, teller titreştiği anda, bu ses boşluğu içindeki havanın titreşerek buradan dışarıya ses vermesidir. Klasik gitar üzerinde, yukarıdan sayıldığında görülen ilk 3 tel, kalın teller olarak bilinir ve ipek üzerine sarılmış çeliktirler. Aşağıdaki 3 ince tel ise, naylondur.Aynı zamanda en uygun fiyatlı gitardır.21 perdeyle ses değiştirilir.Genellikle klasik ve flamenko müzik türlerinde kullanılmaktadır.


Akustik Gitar

Görünüş itibariyle klasik gitarı andıran akustik gitarın gövdesi klasik gitardan biraz daha şişman ve basıktır. Daha dar bir sapa sahiptir.Yani teller birbirlerine klasik gitara nazaran daha

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri

yakındır.20-21 perde klavyeye sahip olacak biçimde üretilir. Yine 6 telli olmasına karşın tüm telleri çeliktir. Bu sebeple daha tiz bir ses sahiptir. Klasik gitar gibi parmak yerine daha çok pena ile çalınır.

En önemli özelliği tellerinin çelik olmasıdır. 4 adet sarı 2 adet beyaz çelik tel bulunur. Klasik gitarın çıkardığı sesten daha fazla ses çıkarmakta ve bazı tonlamaları daha iyi yapmaktadır.Akustik gitar, rock, blues ve pop müzik kültüründe görmekteyiz. Klasik gitar öğrenmek mi kolay yoksa akustik gitar mı derseniz; kesinlikle klasik gitar öğrenmek daha kolaydır. Akustik gitar ilk kullananlar için zor olabilir çünkü telleri ellerinizi kesecektir ve buna alışmak zaman almaktadır.


Elektro Gitar

Gitar Çeşitleri ve ÖzellikleriElektro gitar ise akustik olmayan bir gövde üzerine 20-24 perde arasında ses değiştiriciye sahip bir enstrümandır. Akustik gitarın elektronik özellikler kazandırılmış hali olarak tanımlanabilir. Çok daha ince ve masif ağaçtan bir gövdesi olduğu için akustik olarak ses özelliği yoktur.Tellerden gelen ses manyetikler tarafından elektrik sinyaline dönüştürülüp anfiye yollanır ve yüksek ses elde edilir. Genellikle pena ile çalınır.Manyetiklerin titreşimi algılayabilmesi için çelik tel kullanılır.


Bass Gitar

Çalışma prensibi olarak elektro gitara benzemektedir. Sesi, normal gitarlardan 1 oktav daha kalındır.Çok daha kalın çelik telleri vardır.Kalın notaları seslendirmek için kullanılır. 19-21 perde olmasına karşın bass seslerin niteliği gereğince daha uzun bir skalaya sahiptir.Diğer gitarlardan en önemli

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri

farkı genellikle 4 tele sahip olmasıdır.  Değişik çeşitlerde de bas gitarlar bulunmaktadır, bunlar; 4 telli, 5 telli, 6 telli, 7 telli, 12 telli, perdesiz, ve kafasız.Diğer gitarlara göre  bass gitar daha pahalıdır.


Gitar çeşitleriyle ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;

Klasik Gitar Nedir?
Bas Gitar Nedir?
Elektro Gitar Nedir?
Akustik Gitar Nedir?


Gitar çeşitleri; A’dan Z’ye gitar rehberi

Gitar çeşitleri nelerdir? Diye bir soru sorulduğunda aklımıza gelen daha önce sıkça gördüğümüz elektro gitar, klasik gitar çeşitleri gelebilir ya da “ne bileyim gitar işte…” diyebilirsiniz.

Siz gitar işte demeyin diye;

  • Gitar nedir?
  • Gitarın kısa tarihçesi nedir?
  • Gitar nasıl bir müzik aletidir?
  • Gitar çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
  • Gitar çeşitleri kendi içinde kaça ayrılır?
  • Gitarın türleri var mıdır?
  • Gitar kasa çeşitleri gibi konuları enine boyuna incelediğimiz gitar hakkında “en kapsamlı gitar çeşitleri yazısı” olacak bir rehber hazırladık. Gitarı anlatan yazı arayışı içindeyseniz doğru yere geldiniz.

Bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuzda artık gitar hakkında ve gitar çeşitleri konusunda oldukça bilgi sahibi bir kişi olacaksınız. Sahillerde sadece çaldığınız parçalarla değil, genel kültürünüzle de ortamı kasıp kavuracaksınız.

Gitar nedir? Gitarın özellikleri nelerdir?

Gitar; mutlaka hepimizin gördüğü, sesini duyduğu belki de en yaygın çalınan müzik aletlerinden biridir. Gitarın türleri konusunu açıklamadan önce gitar nasıl bir müzik aletidir? , gitarın özellikleri nelerdir kısa bilgi vermek istiyoruz. En kolay gitar tanımı; “biçim olarak sekize benzeyen, genellikle altı telli, parmak veya pena ile çalınan, ağaçtan yapılan telli bir çalgıdır.” Şeklinde yapılabilir.

Gitarın açıklaması genel olarak görüntüsü ve yapısını betimleyecek şekilde yapılır. Basit gibi görünse de aslında çok kapsamlı bir enstrümandır. Müzik aleti çalmak isteyenlerin ilk önce rağbet ettiği, her müzik türüne yakışan gitarın birbirinden farklı çeşitleri bulunur.

Gitarın her çeşidi ayrı bir zevk, her biri ayrı bir renktir. İnsanın kalbine yaslayarak çaldığı, onunla zaman geçirirken bütün sıkıntılardan, dertlerden uzaklaştırabilen bir dosttur. Güzel bir Karadeniz türküsüne de yaren olur, çalmaktan asla sıkılmayacağınız bir metal müzik parçasına da… Parmakları nasırlandırsa da verdiği mutlulukla ruhun nasırlarını söker atar çoğumuzda.

Gitar hakkında bilgi ve özellikleri kısaca anlatmaya çalıştık. Aşağıdaki maddelerde gitarın özelliklerini daha net görebilirsiniz.

Kısaca gitar özellikleri nelerdir?

  • Gitar, telli bir çalgıdır,
  • Sap, gövde ve baş olmak üzere 3 ana bölümden oluşur,
  • Gitarın birden fazla çeşidi vardır,
  • Pena veya parmaklarla çalınır,
  • Genelde 6 teli bulunur; 7, 10, 12 telli gitarlar da mevcuttur,
  • Gitarlar genelde perdelidir fakat perdesiz çeşitleri de vardır,
  • Gitarlar ağaçtan yapılır, ağaçların türüne ve işlenişine göre kalite kalite değişir. Gül ağacı, maun, abanoz, kızılağaç ve sedir bu ağaç türlerinden bazılarıdır,
  • Üst kalın teller sarma çelik tel, diğer 3 tel ise naylon teldir,
  • Gitar akordu kolaydır, akort burgularını doğru sesi verecek şekilde çevirerek gitar akordu

Gitarın Tarihi; İlk gitar ve gitarın tarihsel değişimi

 

Gitar hakkında bilgi verdik ve özelliklerinden bahsettik.  Biraz da gitarın tarihi hakkında bilgi vermek istiyoruz. İlk gitar ve gitarın ilk ortaya çıkışı konusu çok net olmamakla beraber birçok rivayet barındırıyor.

Gitar, lavta ailesinden esinlenerek ortaya çıkmıştır diyebiliriz. (lavta: mızrapla çalınan, gövdesi uttan küçük bir çalgı) Arabistan’dan Avrupa’ya Endülüs Emevileri ve Haçlılar tarafından götürülmüştür. Lavtaların küçüğüne mandola denirmiş (günümüzdeki mandolin). Zamanla Avrupa’da günümüzdeki şeklini almıştır. Gitar kelimesinin, Antik Yunanda özellikle tanrıların şerefine verilen kutlamalarda çalınan telli bir müzik aleti olan, Yunanca Kithara kelimesinden türediği düşünülürken aynı zamanda Doğu’da “Tar” kelimesi tel anlamına gelir.

Antik Mısır, Antik Yunan ve hatta topraklarımızda Alacahöyük kazı çalışmalarında, gitarlı resmedilen sfenkslere ve resimli objelere rastlanmaktadır fakat ilk gitar nasıl doğmuştur hala bilinmemektedir.

Günümüzde kullandığımız modern gitarın tarihçesi; Rönesans’ın başlarında chitarra adı verilen bu müzik aleti için İspanya’da 16.yy’da bir eser yazılmıştır. Chitarra, 4 çift telliydi ve her çift tel kendi içinde akortlanıyordu. İtalya’da aynı dönemde 5 telli gitar görülmeye başlanmıştı. 5 telli gitarın akortlanma şekli günümüzdeki gibi A,D,G,B,E şeklinde ayarlandı.

  • 6 telli gitarın mimarı yine 17. Yüzyılda İtalyanlar tarafından ortaya çıkarılmıştı ve kısa sürede tüm Avrupa’da bu gitar formu yayıldı.
  • Şimdilerde kullandığımız klasik gitarın ilk tasarımı Antonio de Torres Jurado ‘ya aittir.
  • Gitar, 19. Yüzyılda bugünkü halini almıştır. 13. Yüzyıldan beri gitar, farklı form ve şekillerde müzik ve eğlence dünyasında yer almıştır.
  • Antonio de Torres sayesinde gitarın şeklini büyüterek, sesin akustik olarak güçlenmesini sağladı. Gitarın burgularını vidalı hale getirdi ve perde sayısını arttırarak gitara yeni bir soluk kazandırdı. Bu değişimler gitardaki ses ve ton kalitesini arttırarak gitar yapım standartlarına dahil oldu.
  • 1920’li yıllarda ise müziğe çok farklı bir soluk getirecek olan elektro gitar icat edildi. Elektro gitarın doğuşu gitarın tarihine yeni gitarlar ekledi ve gitarın birçok çeşidi ortaya çıktı.

Klasik Gitar: Klasik gitarın çeşitleri ve özellikleri

Klasik gitar özellikleri

Gitar dendiğinde ilk akla gelen gitar çeşidi olan klasik gitar, daha önce de belirttiğimiz gibi son halini Antonio de Torres’in yaptığı, 6 telli, gövdesinin ortasında ses deliği bulunan, standart olarak 19 perdesi bulunan bir müzik aletidir. Klasik gitar çeşitleri de kendi içlerinde ayrılırlar.

Boyutlarına göre klasik gitar çeşitleri;

  • 4/4 tam boy klasik gitar: 127 cm ve üzeri klasik gitardır. 11 yaş ve üstü rahatça kullanabilir.
  • ¾ üç çeyrek boy klasik gitar: 110 ve 130 cm arasındaki boyutlara sahip gitardır, 8-11 yaş arası için önerilir.
  • ½ yarım boy klasik gitar: 98 ve 114 cm arasındaki boyutta olan gitarlara yarım boy klasik gitar denir. 5 ila 8 yaş arasındaki çocuklar kullanabilir.
  • ¼ çeyrek klasik gitar: 83 cm ile 107 cm arasındaki gitarlara verilen isimdir. 4-6 yaş çocuklar için uygundur. ¼ junior gitar olarak da geçer.

Çeyrek, yarım ve orta boy gitarlar çocuk gitarı tabirine uygundur. Önemli olan gitar seçimini çocuğunuzun yaşına göre yapmanızdır. Böylece gitarı daha iyi kavrayacak, öğrenimi kolaylaşacaktır.

  • Elektro klasik gitar: Klasik gitarın ayrıca elektro klasik gitar adı verilen bir türü vardır. Elektro klasik gitar, klasik gitarın basitçe bir manyetik, bunu kontrol eden bir preamp ve equalizer ile ses çıkışı için jak takılmış versiyonudur. Klasik gitarda ses akustik olarak dağılırken, elektro klasik gitarda ses amfi aracılığı ile duyulur.
  • Perdesiz klasik gitar: Ünlü müzisyen Erkan Oğur tarafından yapılan klasik gitar çeşididir. Türk müziği için üretilmiştir.
  • Flamenko gitar: Müzik tarzına göre klasik gitar çeşitleri içinde Flamenko gitarı sayabiliriz. Görünüş itibari ile klasik gitara benzer. İspanyol akımına bağlı olarak Flamenko müziği icra edilen Flamenko gitar, klasik gitardan kullanılan ağaç ve göze çok az çarpan gövde şekli farkı ile ayrılır. Paco de Lucia, Vicente Amigo, Gerardo Nunez bu enstrümanın önde gelen ünlü virtüözlerindendir.
  • Bazı gitar üreticileri solak müzisyenleri düşünerek solak klasik gitar da üretmektedir.

Akustik gitar: Akustik gitar çeşitleri ve özellikleri

Akustik gitar, klasik gitarın aksine tellerinin hepsi çeliktir ve gövdesi klasik gitardan daha basık ve şişkindir. Akustik gitarın standart tel sayısı 6’dır. 20-21 perdesi bulunur ve sesi klasik gitardan farklıdır, tonlar daha sert ve yüksektir.

Akustik gitar türleri;

  • Elektro akustik gitar: Amplifikatöre bağlanarak daha yüksek ses elde edilir.
  • 7 telli akustik gitar
  • 8 telli akustik gitar
  • 12 telli akustik gitar Standart akustik gitarın tel sayısının arttırılmış versiyonlarıdır.

Elektro gitar: Elektro gitar çeşitleri ve özellikleri

Elektro gitar hakkında bilgi vermemiz gerekirse eğer kısaca sap, gövde ve baş olmak üzere 3 ayrı bölümden oluşan, amplifikatöre bağlanarak çalınan adı üstünde elektronik bir gitar çeşididir diyebiliriz. Genelde rock müziğe uygun tınısıyla rock gitar da denilmektedir. Elektro gitarın çalışma prensibi, manyetikleri ile sesi elektrik akımına dönüştürerek amfi sayesinde bu akımdan ses elde edilmesi şeklindedir.

Elektro gitarı kim icat etti? 1920’lerde gitarın sesini yükseltmek için bazı çalışmalar yapıldı. Elektro gitarın ortaya çıkışındaki ilk önemli adım Lester Polfus yani Les Paul tarafından yapılan gitardır. Les Paul’un tasarladığı ve ilk modern elektro gitarın ismi “the Log” dur. Dünya’nın en güzel gitarlarından biri olan “Gibson Les Paul” ismini Lester Polfus’dan almıştır.

Elektro gitar modelleri

Elektro gitarlar gövde yapısına göre 3’e ayrılır.  Bunlar;

  • Boş gövdeli (Hollow body): F delikleri bulunan ilk olarak Gibson’un ürettiği türdeki gitarlardır. Caz kasa gitar söylemi ile de özdeşleşmiştir. Tıpkı akustik gitarlarda olduğu gibi içi boş bir gitar türüdür, fark olarak tellerin altında büyük bir ses deliği yerine manyetikler, yukarıda ve aşağıda da f delikleri bulunur.
  • Yarı boş gövdeli ( Semi hollow body): Yarı boş gövdeli elektro gitarlara verilen isimdir. Gibson ES335, Fender Thinline Telecaster model gitarlar örneklerindendir. Gitarın ortasında manyetiklerin, sapın ve köprünün bağlandığı katı bir bölüm, onun iki yanında da gitarın gövdesini tamamlayan içi boş kanatlar vardır.
  • Katı gövdeli (Solid hollow body): Tek parça masif ağaçtan yapılan gitar türüdür. İlk olarak Fender’in ürettiği Stratocaster ve Telecaster modelleri bu tip elektro gitarların ilk örneğidir.

Sap yapısına göre 3’e ayrılır;

  • Bolt-on (vidalı): Sap gövdeye 4 vida ile bağlanmaktadır. Üretim maliyeti en düşük birleştirme şekli budur.
  • Set-neck: Fender Stratocaster ve Telecaster örneklerindendir.
  • Neck-thru: Sap malzemesi gövde boyunca tek parça olarak devam eder. Vida ya da yapıştırma gibi bir yöntem kullanılmamaktadır. Sap gitar gövdesinin bir parçasıdır.

Ayrıca elektro gitarlara ekstra tel eklenerek standart 6 telli gitardan farklı elektro gitarlar da üretilir. 7, 8, 10 ve 12 telli elektro gitarlar da mevcuttur. Ibanez rg serisinde 7 telli elektro gitar üretmektedir. 12 telli Gibson EDS-1275 efsanevi Led Zeppelin gitaristi Jimmy Page tarafından konserlerde sıklıkla kullanılmıştır.

Gövde şekline göre elektro gitarlar;

Gitar kasa çeşitleri gövde şekline göre ayrılır. Gövde şekillerine göre elektro gitarların birçok kasa çeşidi vardır.

  • Les Paul Caz kasa
  • Explorer
  • Stratocaster
  • Telecaster
  • Warlock
  • Flying V
  • Superstrat
  • Randy Rhoads RR
  • Gibson SG

Bas gitar: Bas gitar çeşitleri ve özellikleri

Paul Tutmarc tarafından 30’lu yıllarda üretilen ilk bas gitar, Leo Fender tarafından seri üretime geçirildi. Bas gitar tüm müzik türlerinde kullanılır özellikle rock, funk, blues, soul müzik türlerinde sıkça duyulur. Elektro gitardan daha tok bir sese sahip olan bas gitar ayrıca diğer gitarlardan daha kalın telli ve oldukça ağırdır.

Bas gitar çeşitleri;

  • Elektro bas gitar
  • Akustik bas gitar

Tel sayısına göre bas gitar çeşitleri;

  • 4 telli bas gitar, elektro bas gitarın 4 telli çeşididir. Standart üretilen bas gitarlar 4 tellidir. Mi, la, re, sol tel dizilimine sahiptir.
  • 5 telli bas gitar, yine aynı şekilde elektro bas gitardır. 4 telliden farklı olarak si teli eklenir.
  • 6 telli bas gitar; si, mi, la, re, sol, do tel sırasıdır.

Ayrıca; perdeli ve perdesiz bas gitar çeşitleri bulunur.

  • Perdeli bas gitar; standart olarak üretilen, sapın bölmelere ayrıldığı bas gitar çeşididir. Perdeler doğru notada doğru sesin çıkartılabilmesini sağlar.
  • Perdesiz bas gitar; perde bulunmayan bas gitar türüdür. Usta müzisyenler tarafından kullanılır.

Lap Steel gitar: Lap steel gitar çeşitleri ve özellikleri

1920’lerde ortaya çıkmış Hawaii’ye ait bir gitar çeşididir. Kucağa yatırılarak yatay şekilde slide tekniği ile çalınır. Pena yerine sol ele takılan metal bir yüzükle tellere dokunularak ses çıkartılır. Çalışma prensibi elektro gitarlar gibidir. Country ve blues müzik icrasında sıklıkla kullanılır. 6, 7, 9 telli çeşitleri bulunur.

  • Weissenborn gitar; yine aynı şekilde kucakta slide tekniği ile çalınan fakat akustik ses veren bir gitar türüdür. Adını geliştiricisi Hermann Weissenborn’dan almıştır.
  • Resonator gitar; dobro adı da verilen Amerikan folk müziği icrasında kullanılan yatay ve slide tekniği ile çalınan başka bir gitar türüdür. Yapımında kullanılan malzeme metal yoğunlukludur. Özellikle gövde kısmındaki metal disk enstrümandan çıkan sesin 3-4 kat artmasını sağlar.