Gitar Çalmaya Hangi Gitarla Başlanmalı?

Bugün gitar çalmayı öğrenmek isteyen herkesi aklında en çok yer etmiş sorulardan birini yanıtlayacağız: Gitar Çalmaya Hangi Gitarla Başlamalıyım?

Gitar-Çalmaya-Hangi-Gitarla-Başlanmalı

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlar;

♦ Gitar çalmaya hangi gitarla başlanmalı?

♦ Gitar çalmaya başlamak için en uygun gitar hangisidir?

Dilerseniz sizler için hazırladığımız “Gitar Çalmaya Hangi Gitarla Başlanmalı?” isimli yazımıza geçiş yapalım.


Gitar Çalmaya Hangi Gitar Türü İle Başlanmalı?

Gitar-Çalmaya-Hangi-Gitar-Türü-İle-Başlanmalı

Bu konuda kesin bir görüş mevcuttu fakat kişiden kişiye değişiklik gösterdiği de gözlemlenmiştir. Genel toplum tarafından kabul edilen başlangıç gitarı klasik gitardır, çünkü klasik gitarın telleri, gitar öğrenmeye en uygun tellerdir. Klasik gitarın telleri naylondan üretildiği için, öğrenen kişinin çalışmaları esnasında parmaklarında en az acı hissedeceği gitar teli naylondur. Ancak dediğim gibi bu konu değişiklikler gösterebilmektedir.

Nasıl yani, başlangıç gitarı neye göre değişikli gösteriyor?

Bu değişiklik konusunun kökeni aslında arz-talep ikilisine bağlanmaktadır. Eğer gitar öğrenmek isteyen kişi “Ben tellerin oluşturacağı acıya dayanırım, akustik gitar/elektronik gitar/bas gitar ile başlayacağım” der ise veya “Ben kesinlikle akustik gitar/elektronik gitar/bas gitar ile başlamak istiyorum çünkü öncelikli olarak bunların tekniklerini ve tarzlarını öğrenmek istiyorum çünkü hedefim bu gitar türü ile profesyonel olmak” diyorsa tabi ki de kimse size zorla klasik gitar öğretemez.

Başlangıç-Gitar-Neye-Göre-Değişiklilik-Gösterir

Dilerseniz klasik gitarın neden başlangıç için en uygun gitar olduğuna madde madde bakalım;

  • Klasik gitarın tellerinin naylon olmasından dolayı, egzersiz yaparken parmaklarınızda hissedeceğiniz acı minimuma düşecektir
  • Klasik gitarın perdeleri arasındaki boşluklar ideal olduğu için parmakların gitara ısınması kolaylaşacaktır
  • Klasik gitarın sesi tamamen doğal olduğu ve insan kulağının duymayı daha kolay sağlayacağı bir sese sahip olmasından dolayı klasik gitarda öğrenmek kolaylaşacaktır
  • Başlangıç seviyelerine baktığımız zaman üretiminde kullanılan malzemelerden dolayı uygun fiyatlara alabileceğiniz bir gitar türüdür

Eğer bir klasik gitar satın almak istiyorsanız fakat hangi marka ve modeli seçeceğiniz konusunda kararsız kaldıysanız “Klasik Gitara Yeni Başlayacaklar Hangi Gitarı Satın Almalı” isimli yazımızı okuyarak hangi klasik gitar modelinin ve markasının size daha uygun olduğunu ve bu marka/modele sahip klasik gitarı en uygun fiyata nasıl satın alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Yukarıda gördüğünüz gibi klasik gitarın, diğer gitarlara göre artıları mevcuttur fakat her şeye rağmen hangi gitarla başlanmalı sorusuna verilebilecek en iyi cevap “Hangi gitarı öğrenmek istiyorsun?” olmalıdır. Dilerseniz bu konuya ayrı bir başlık altında devam edelim.

“Elektro Gitar Çalmadan Önce Klasik Gitar Çal” şehir efsanesi!
Elektro gitar çalmak isteyen bir çok hevesli potansiyel gitaristi bu şekilde yönlendirmelerinin sebebini bu yazıda anlatıyoruz; Elektro Gitar Çalmadan Önce Klasik Gitar Çal Oğlum!


Gitar Çalmaya Başlamak İçin En Uygun Gitar Hangisidir?

Gitar-Çalmaya-Başlamak-İçin-En-Uygun-Gitar-Hangisidir

Gitar çalmaya başlamak için en uygun gitar konusu tartışmaya açık olmakla birlikte bizce sizin çalmak istediğiniz gitar türünü belirlemeniz ile sonuçlanabilir.

Benim başlamak istediğim gitar türüne göre mi belirleniyor, nasıl yani?

Gitar öğrenmek istiyorsanız öncelikle hangi tarz şarkıları çalmak istediğinizi, dolayısıyla da gitar türünü öğrenmek istediğinize karar vermelisiniz. Bu konuda karar vermek için dinlediğiniz müziklere göz gezdirip, internette bu şarkıların hangi enstrümanlar kullanılarak sıklıkla icra edildiğine bakabilirsiniz. Hangi tür gitarı çalmak istediğinize karar verdikten sonra konu kapanmıştır. Aslında gitara başlamak için uygun gitar diye bir gitar türü yoktur. Siz hangi gitar türünü öğrenmek istiyorsanız, sizler için en uygun gitar o’dur. Eğer akustik gitar çalmayı öğrenmek istiyorsanız, bir akustik gitar satın alın ve akustik gitar öğrenmek için eğitim alın, elektro gitar ya da bas gitar öğrenmek istiyorsanız o gitar türlerinin derslerini alın.

Gitar çalmaya başlarken nelere dikkat etmeliyim?

Gitara başlarken ilk önce hedeflerimizi iyi belirlemeliyiz, gitar çalmanın düzenli çalışma ve pratik gerektirdiğini unutmamalı ve çalmak istediğimiz müzik aleti için düzenli vakit ayırmalıyız. Çalmak istediğimiz tarza karar vermek çok önemli bir konu, eğer çalmak istediğimiz bir tarz yoksa da bir tarz belirlemeli o yönde çalışmalarımıza adım atmalı ve kendimize bir hedef koymalıyız, nereye gideceğiniz bilmeyen bir yelkenliye hiç bir rüzgar yardımcı olamaz!

Gitar Türüne Karar Vermek
Hangi tür gitarla başlamalıyım?

Gitar dendiğinde sadece 1 gitar türünün olmadığını biliyoruz, bu sebeple öncelikle hangi tarz gitar çalmak istediğimize karar vermeliyiz;

Klasik Gitar
Elektro Gitar
Akustik Gitar
Bas Gitar

Yukarıdaki 4 temel başlıkta toparlayabiliriz gitar çeşitlerini, tabi ki daha farklı gitar çeşitleri de mevcut fakat en sık tercih edilen kullanılan gitar çeşitleri yukarıdakilerdir. Bu gitar çeşitlerinden hangisini çalacağımıza karar veremiyorsak ilk yapmamız gereken internete girip bu gitar türlerinin videolarını izlemek ve sesini, tarzını en beğendiğimize karar vermek.

Gitar Satın Almak
Hangi Gitarı Satın Almalıyım?

Satın almak istediğimiz gitar türüne karar verdiysek şimdi sıra geldi bütçemize göre bir gitar seçmeye. Gitar seçme, gitar satın alma süreci biraz sancılı bir süreç çünkü bu konuda kişiyi tam olarak tanımadan şu marka şu model gitarı al demek doğru olmayacaktır bu sebeple genel bilgiler vereceğiz, bu yazının cevabı tek bir gitara çıkmayacak.

gitar-satın-almak

Gitar Satın Almak İstiyorsanız Öncelikle Bütçe ve Tarz Belirlemelisiniz

Gitar Satın Alırken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler

1. Bütçe

Gitar satın almak için öncelikle bir bütçe belirlemeliyiz, bu bütçeyi belirleyecek olan kişi sizsiniz fakat öncelikle gitar fiyatları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Gitar fiyatlarını öğrenmek için size önerim büyük gitar satışı yapan müzik marketlerin sitelerine girmeniz ve gitar fiyatlarının ne kadardan başladığına ve ne kadara kadar gittiğine bakıp kendinize göre bir bütçe belirlemeniz. En azından gitar fiyatlarının çok altında kalan bir bütçe varsa bütçenizi bu doğrultuda arttırabilirsiniz.

2. Çalmak istediğiniz tarz

Gitarla yapmak istediğiniz tarz doğrultusunda bir gitar satın almak gerekir, her gitarla her tarzı çalmak çok doğru olmayacaktır, bu sebeple sevdiğiniz ve dinlediğiniz grupların, özellikle aynı tarzda çalmak istediğiniz grupların kullandığı gitarları incelemelisiniz. Bu grupların sahip oldukları gitar pahalı gitarlar olacaktır fakat size gitarın türü konusunda fikir verecektir.

Yukarıdaki 2 temel şeyi belirledikten sonra artık daha rahatız, çalmak istediğimiz tarzı biliyoruz ve bir bütçe belirledik, bu doğrultuda artık gitar tercihi yapmak çok zor olmayacaktır. Şimdi de gelelim gitar almakla ilgili önemli ipuçlarına.

Gitar Satın Alma İpuçları

1. Gitar satın alırken en ucuz gitar tercih edilmemeli, en azından bilindik markaların hesaplı gitarları tercih edilmelidir.
2. Gitar almaya giderken mümkünse yanınızda gitardan anlayan biri olmalıdır.
3. Gitar satın almaya gittiğinizde bütçenizi çok aşan pahalı gitarları da denemelisiniz, böylelikle pahalı diye adlandırabileceğiniz gitarların hissiyatına bakıp, özelliklerini de görüp, alacağınız gitarı bu gitarlarla değerlendirebilirsiniz ve bu iyi gitarlara yakın özellikte fakat bütçeniz kadar bir gitar tercih edebilirsiniz.
4. Gitarı alırken öncelikle kozmetik bir problemi yani vuruğu, kırığı, çiziği var mı diye iyice incelemelisiniz.
5. Almak istediğiniz gitarın eğer elektronik aksamı varsa bu aksamdaki tüm kısımların doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz.
6. Gitarı satın almadan önce bir kaç tane gitar mağazası gezmeli ve en uygun fiyatlı yeri bulmalısınız.
7. Gitar satan kişilerin, sizi isteğiniz doğrultusunda kötü markalara yönlendirmesine izin vermemelisiniz.
8. Gitarın telleri klavyeden çok yüksek olmamalı.
9. Gitarda perdelere basıldığında cızırtılı ses gelmemeli.
10. Başlıca bilindik gitar markalarını sayacağım, bu markaların gitarlarında pek fazla sorun yaşamazsınız; Fender, Gibson, Epiphone, Jackson, Yamaha, Alhambra, Godin, Ibanez, Cort, ESP, Schecter, Camps ve daha bir çok marka sayılabilir fakat ilk etapta akla gelenler bunlar. Bu gitarlar dışında da gitar tercih edebilirsiniz fakat bu markaların gitarları kesinlikle adı bilinmeyen markalara göre çok daha iyi olacaktır.

Yazıyı Bitirmeden Önce Son Sözler

Yazıda bahsettiğimiz şeylere rağmen bir gitara karar veremediyseniz, bütçenizi ve çalmak istediğiniz tarzı belirleyip bize mail atabilirsiniz.


Gitar-Çalmaya-Hangi-Gitarla-Başlanmalı

Eğer bir akustik gitar satın almak istiyorsanız fakat hangi marka ve modeli seçeceğiniz konusunda kararsız kaldıysanız “En Uygun Fiyata Akustik Gitar Satın Alma Rehberi”  isimli yazımızı okuyarak hangi akustik gitar modelinin ve markasının size daha uygun olduğunu ve bu marka/modele sahip akustik gitarı en uygun fiyata nasıl satın alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.