Gitar Çalanların Yapmaması Gerekenler

Bugün sizler için uzun süreli araştırmalarımız ve yılların getirmiş olduğu eğitim ve öğretim tecrübelerimiz ile “Gitar Çalanların Yapmaması Gerekenler” konusunda gerçekten işe yarayacak ve tescillenmiş bilgileri içeren bir yazı hazırladık.

Bu yazıyı okuduktan sonra, gitar çalan birisinin neleri yapmaması gerektiği konusunda bilmeniz gereken her şeyi öğrenecek ve istediğiniz her zaman doğrusunu yapıyor olabileceksiniz. Dediğimiz gibi bu yazıda bulunan bilgilerin hepsi, öğrencilerimiz ve başarıları tarafından tescillenmiş, profesyonel ve kaliteli bilgilerdir.

Gitarda parmak egzersizlerini ele aldığımız videoyu izlemek için tıklayınız.

Bu yazıda bulunan yanlışları yapmaz, tam tersi, doğrularını yaparsanız, siz ve gitar gelişiminiz için en doğru adımları atmış olursunuz.

Gitar-Çalanların-Yapmaması-Gerekenler

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır:

♦ Metronom Kullanmamak

♦ Parmak Kütletmek

♦ En Pahalı Gitarı Satın Almak

Dilerseniz sizler için uzun süreli araştırmalarımı ve yılların getirmiş olduğu eğitim ve öğretim tecrübelerimiz ile “Gitar Çalanların Yapmaması Gerekenler” konusunda gerçekten işe yarayacak ve tescillenmiş bilgileri içeren bir yazı hazırladığımız yazımıza geçiş yapıp, kolay yoldan gitar çalanların yapmaması gereken her şeyi açıklayalım ki siz de hem kişisel hem de müzikalite anlamında kendinizi hem doğru hem de profesyonel bir şekilde geliştirin.


Gitar Çalanların Yapmaması Gerekenler

Gitar çalanların yapmaması gereken fakat günümüzde herkes tarafından yapılan o kadar çok eylem bulunmaktadır ki bu yazı yetecek mi emin bile değilim.

Bu yazıda, bu hataların en sık yapılanlarını listeledik, bu hataları yaparsanız, ciddi anlamda kendinize ve gitar öğrenme sürecinize zararlar verebilirsiniz ki bunu hiç kimse istemez. Hatta bu zararların sonucu gitar çalmaktan soğumaya kadar ilerleyebilir.

Bir öğrenme ya da müzik yapma hevesi ile alıp, çalmaya çalıştığınız gitarınızı doğru bir şekilde çalmak inanın sizin gelişiminizi en az 1 ay hızlandıracaktır. Dilerseniz sizler için bu hataları ayrı başlıklar altında incelemeye başlayalım.

Gitar Çalarken Metronom Kullanmamak

Metronom-Kullanmamak

Neredeyse gitar ile ilgili her yazımızda bahsini geçirdiğimiz bir konu olan metronom kullanımı konusu tabi ki de bu yazıda da mevcut. Yaklaşık 10 yıldır, ülkemizdeki çoğu gitarist metronom kullanmıyor.

Metronom kullanamayı gereksiz bulan gitaristler, aslında gerekli olduğunu geç de olsa anlıyor fakat biz, sizlerin bu hatayı hemen farkedip, düzeltmenizden yanayız.

Eğer metronom kullanmadan çalışırsanız, gitar çalarken ritim kulağınızn gelişmesine mani olursunuz ve başka bir müzisyen ile birlikte çalmayı bırakın, kendi başınıza bile çalamaz duruma gelirsiniz.

Metronom satın almanıza gerek bile yok, telefonunuza 2 dakika içerisinde indirebileceğiniz bir program ile metronom kullanarak çalışabilirsiniz.

Gitar Çalışmadan Önce Parmak Kütletmek

Parmak-Kütletmek

“Ne alaka şimdi?” diyenleri duyar gibiyim fakat gerçekten çok fazla yapılan ve etkisi çok büyük olan bir yanlıştır.

Gitar çalarken en çok parmaklarınızı kullandığınız gerçeğini kimse yadırgayamaz, dolayısı ile parmaklarınıza iyi bakmak ile hükümlü olduğunuz bu müzik yolculuğunda parmaklarınızı kütletmek hem parmaklarınıza zarar verir hem de parmaklarınızın yavaşlamasına sebep olur.

Genelde toplum arasında sıkça ve zevk alınarak uygulanan bu eylem, gitar gibi parmak gerektiren enstrümanları çalan kişiler tarafından da zevk ile yapılmaktadır fakat gitarı ellerine aldıklarında, bir önceki çalışlarından daha yavaş çaldıklarını ya da daha fazla ısınmaya ihtiyaç duyduklarını anladıkları anda bu durumu bırakmaları gerektiklerini anlarlar, bizim görevimiz sizlere şu anda bu bilgiyi aktarmak.

Parmaklarınızın, kemiklerinizin sağlığı ve sürati için lütfen parmaklarınızı kütletmeyin.

En Pahalı Gitarı Satın Almak

En-Pahalı-Gitarı-Satın-Almak

Gitar çalmaya yeni başlayacaklar “En pahalısı her zaman en iyisidir” mantığı ile gidip en pahalı gitarı alırlar fakat henüz gitar çalma isteğinin bir heves mi yoksa profesyonellikle dolu bir ihtiyaç mı olduğuna karar vermeden alınan “en pahalı gitar” size kötü geri dönüşler sağlayabilir.

Sizin için en iyi gitar, en pahalı gitar değil, denedikten sonra, size en uygun olan ve sizi çalarken en fazla rahat hissettiren gitardır. Bunu unutmadan gitar alışverişi yapmanız, size ve bütçenize inanılmaz yardımcı olacaktır.


O kadar yapılmaması gerekenlerden bahsettik, şimdi de gelelim gitar çalmanızı kolaylaştıracak yapmanız gereken şeylere!

Gitar Çalmayı Çok Kolaylaştıran Tüyolar! Bu İş Basit Bir Kas İşi

Şimdi basit birkaç ipucu ile gitar çalarken vücudumuzun istenmeyen kas hareketlerinin önüne geçip çok daha kaliteli ve kolay çalmayı hedefliyoruz.

İyi gitaristlere baktığınızda her birinin gitar çalarken çok rahat olduğunu görürüz ve bu bize çıkardıkları o harika armonileri sanki çok kolay çıkartıldığını hissettiriyor.  Doğru teknikle, disiplinli bir şekilde çalışdığınızda sizin de aynı derecede rahat ve kaliteli çalmanız, size dinleyip izleyenlerin aklında ne kadar kolay yapıyor düşüncesini canlandırmak mümkün.

Öncelikli olarak gitar çalarken kaslarımızın rahat olması son derece önemli.  Kaslarımıza hükmetmeye başladığımızda enstrumanı çalarken çok daha az efor sarfettiğinizi hissedeceksiniz. Bu sizin daha çok ne çaldığınıza ve doğru sese ve tuşeye odaklanmanızı sağlayacaktır.

Üç Basit Yöntemle Doğru Kası Kullanın!

Uzun süren ve ya gergin ortamlarda sergilenen performanslarda kaslarımızı ve vücudumuzu doğru yönlendirememek, o an ki performans kalitemizde ciddi bir gerilemeye sebep olacaktır. Peki kaslarımızı ve vücudumuzu kaliteli bir performans için nasıl hazırlamalıyız ?


İlk olarak omuz başlarımızı düzeltmemiz gerekiyor.
Eğer omuz başlarımız gergin ve yukarı kalkık ise bu anatomik olarak doğrudan triceps ve ön kol kas gruplarımızı gerecektir. Bu gerilme enstrüman hakimiyeti, parmak esnekliği ve hızını doğrudan etkileyecek ve performansımızı uzun vadede düşürecektir.

Omuz başlarımızı rahat konumlandırıp eşit ölçüde tutarsak bu rahatlık bazında önemli bir etkiye sebep olacak ve kaslarınızın kaliteli kullanmanızı sağlayacaktır. Peki nasıl bu durumu düzeltebilirim ? Bu sorunun cevabı sizin kendi kas hafızanızda saklı.

Kendini kendinize pratik yaparken omuz hizalamasına dikkat edip kendinizi bilinçli bir şekilde sürekli uyarmanız durumunda kas hafızanız bir zaman sonra daha kaliteli ve rahat iş çıkarttığınızı anlayıp bu postürü optimum kabul edip refleksif hale getirecek yanlış duruşu kendiliğinden kas belleğinden silecektir.


İkinci önemli faktör ise nefes alışverişlerimiz.
Fark ettiniz mi bilmiyoruz fakat enstrüman çalarken zor bir bölüme gelindiğinde yahut dış etkenler sebebiyle gerildiğimizde çoğu sanatçı gibi nefesimizi yer yer tutuyor ya da düzensiz solunuma başlıyoruz.

Doğru nefes almamak ve ya nefes tutmak başta omuzlarınız olmak üzere diyafram sırt ve duruşunuzda bariz aksaklıklara yol açar. Bu durum sizi kendi bedeninizle gereksiz bir mücadele içine atıp ekstra efor sarf etmenizi sağlar.

Doğru nefes tekniğinin anahtarı kendi içimizde saklı. Ne çalarsak çalalım, nerede olursak olalım parçaya başlamadan önce 10 saniye boyunca ritmik nefes alıp akabinde parçaya girdiğinizde ve performans sırasında -nota kağıtlarına not alabilirsiniz- nefes hatırlatmaları yaptığınızda her şeyin çok daha kolay geldiğini hatta belki de en çok zorlandığınız bölümün o kadar da zor olmadığını fark edeceksiniz.


Son olarak parçalarda kendinize belirli noktalar belirleyin.
Zor bölümleri kafanızda ayırın ve ne zaman zor bir bölüm çaldığınızda kendinizi rahatlatmanız gerektiğini hatırlayın. Bunu şöyle örneklendirebiliriz; Oynadığımız bir oyunda zor bir bölümü geçtikten hemen sonra o bölümü kaydetmeniz sizi çok fazla rahatlatacak ve sonrasında daha rahat olmanızı sağlayacaktır.


Yalan Efsanelerden Sıyrılın!

#1 efsane; Gitarın perdelerine basarken sert basmalısınız:

Perdelere sert basmanız parmaklarınızın acıyıp su toplamasından başka bir şeye yol açmaz. Önemli olan olabildiğince doğru noktaya basıp sesi temiz bir şekilde çıkarmaktır. Her zaman amacınız temiz kaliteli sesleri yakalamak olmalıdır.

#2 efsane; En iyi gitaristler her zaman tellere çok hafif dokunur:

Evet iyi gitaristler tellere hafifçe dokunarak doğru sesleri alırlar. Fakat her zaman için bu geçerli değildir. Bazı gitar tekniklerinde durum hiç o kadar da nazik değil. (Örnek vermek gerekirse bent note vibrato, double stop bend ).

Bu teknikleri çalışmak için bu tınıları çıkarmaya yönelik pratikler yapılmalı ve telleri doğru tarafa çekip, doğru açıda vurmamız gerekmektedir. Özellikle agresif metal ritimlerinde kullanılan bu sesler için vuruş sertliğini doğru ayarlamadığımız taktirde kirli bir ses elde etmemiz kaçınılmaz.

Önemli olan şiddeti öğrenip buna göre çalışıp, doğru ve yeterli şiddeti uygulamamız gerekiyor.

#3 efsane; yavaş metronomlu bir parça çalıyorken olabildiğince tellere sakin dokunmalıyız:

Her zaman, çaldığımız eserin ritmi ne olursa olsun sakin kalmalıyız fakat bu bizim stilimize ve çalış biçimimize göre değişiklik göstere bilir. Burada ayırmamız gereken şey mental sakinlik ve tellere uygulanan şiddet farklılığıdır.

Çaldığımız parçaların agresif olup olmaması ya da ritim olarak hızlı ve ya yavaş olması değişik çalışma stratejilerini ve pratiklerini de beraberinde getirmeli. Ama tek bir kalıp içinde *yavaşsa böyle olmalı hızlıysa böyle olmalı gibi bir durum söz konusu değildir.