Fotoğraf Çekerken Nelere Dikkat Edilir?

Erturgut Sanat olarak bugün sizler için uzun süreli araştırmalarımız ve yılların vermiş olduğu tecrübelerimiz ile derlediğimiz “Fotoğraf Çekerken Işık Nasıl Kullanılır?” isimli yazımızda, sizlere fotoğraf ve ışık arasındaki bütün bağlantıları, fotoğraf çekerken ışığın nasıl kullanılması gerekildiğini ve ışık ayarlarını anlatıyoruz.

Bu yazıyı okuduktan sonra  fotoğraf makinesi ve ışık arasınadaki bütün bağlantıları öğrenmiş olacaksınız.

Fotoğraf-Çekerken-Işık-Nasıl-Kullanılır

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Fotoğraf Çekerken Işık Nasıl Kullanılır?

♦ Işık Kaynağı Bulmak

♦ Detayları İncelemek

Dilerseniz sizler için yapmış olduğumuz uzun süreli araştırmalarımız ve yılların getirmiş olduğu tecrübelerimiz ile fotoğraf çekerken ışığın nasıl kullanılması gerektiği ile alakalı konu için derlediğimiz bilgileri içeren “Fotoğraf Çekerken Işık Nasıl Kullanılır?” isimli yazımıza geçiş yapıp, fotoğraf makinesi ve ışık arasındaki bağlantıları anlayalım.


Fotoğraf Çekerken Işık

Fotoğraf çekerken ışığı nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilmek için öncelikle fotoğraf makinesini kullanabilmeyi ayrıca fotoğraf makinesinin üzerinde bulunan ayarları kullanabilmeyi öğrenmiş olmanız gerekmektedir.

Eğer gerçekten tecrübeniz yok ise sıfırdan başlamanız gerekecektir. Fotoğraf makineniz ile fotoğraf çekerken ışığı kontrol etmek, ışığın derecesini ve çokluğunu ayarlayabilmek için fotoğraf makinesine ve üzerinde bulunan bütün ayarlara hakim olmanız gerekmektedir.

Dilerseniz sizler için bu ayarlara hakim olabilmek için izlemeniz gereken aşamaları başlıklar halinde açıklayalım.

Işık Kaynağı Bulmak

Işık-Kaynağı-Bulmak

Fotoğraf çekebilmeniz için ihtiyacınız olan ilk şey ışıktır ve siz ışığı yöntemeyi, kullanmayı bilmiyorsanız, istediğiniz güzellikte bir an yakalayın, yine de istediğiniz güzellikte çekemeyeceksiniz.

Dolayısı ile ışık kaynağı bulmak ve kullanmak çok önemlidir. Öncelikle sizler için ışık kaynağını nasıl bulabileceğinizi açıklayalım. Işık kaynağı bulma konusu son zamanlarda bize en sık yöneltilen sorulardan birisi haline geldi fakat bu konu bu kadar büyültülecek bir konu değil.

Dünyamızın en büyük ve güçlü ışık kaynağı olan güne, belli saatlerde neredeyse her yerden gözükmektedir. Güneş ışığını gören bir yer size daime ışık kaynağı sunacaktır. İşin püf noktası o ışığa nereden bakacağınızdır. Yapmanız gereken şeyler şunlardır:

  • En çok ışık alan bir noktaya, çekim yapacağınız objeyi yerleştirin
  • O objenin etrafında 360 derece dönerken en güzel görüntüyü nerede yakaladığınıza bakın
  • En güzel görüntüyü yakalayabildiğiniz nokta, sizin ışığı en güzel kullanabildiğiniz noktadır

Yukarıdaki aşamaları tek tek yaparak, hem kaliteli ışık kaynağını bulmayı hem de bu ışık kaynağını kullanmayı öğrenebilirsiniz.

Yapay ışık kaynaklarını nasıl yöneteceğiz?

Öncelikle şuna karar vermelisiniz; çekeceğiniz plan, obje nasıl bir ruh halinde yansımalı. Işığın yansıması, fotoğrafın karakterini değiştirmektedir.

Örneğin yerde gölge oluşturabilecek bir ışık kullanımı biraz daha depresif bir yaklaşım sağlarken, hiç bir gölge gözükmeyen bir fotoğraf daha neşeli olacaktır.

Dolayısı ile sizin öncelikle belirlemeniz gereken şey fotoğrafın karakteri, ikinci olan şey ise teknik detaylar. Çoğu fotoğrafçı, fotoğraf çekerken ışık patlamalarına maruz kalarak, fotoğraf çekemiyorlar.

Bir noktaya bir ışığın gelmesi ve o alanda çok fazla ışık olması durumunda ne yazık ki güzel fotoğraflar çekemezsiniz.

Detayları İncelemek

Detayları-İncelemek

Fotoğraf çekerken dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise detaylardır. Fotoğrafın %99’unu sadece sizin objeniz oluşturuyorsa bile o %1’lik kısım fotoğrafınızı çok fazla değiştirebilir. Dolayısı ile detaylar, her konuda olduğu gibi fotoğraf çekiminde de çok büyük önem taşır. Dolayısıyla etrafı ve planı çok net incelemeli, her yerin hakimi olmalısınız. Sizin çektiğiniz fotoğraf, sizin dünyaya baktığınız gözlerinizi temsil eder, dolayısıyla ne gördüğünüzden emin olmalı, insanlara ne göstermek istediğinizi iyi düşünmeli, detaylara hakim olmalı ve gerçekliği iyi yansıtmalısınız.