Elektro Gitarda Entonasyon Ayarı Nasıl Yapılır?

Erturgut Sanat olarak bugün sizlere, elektro gitarda entonasyon ayarının nasıl yapıldığını anlattığımız bir yazı hazırladık. Eğer elektro gitarınızın entonasyon ayarında bir sorun var ise ve çözümünü bilmiyorsanız, bu yazı tam da size göre!

Elektro-Gitarda-Entonasyon-Ayarı-Nasıl-Yapılır

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Entonasyon Ayarı Nedir?

♦ Elektro Gitarda Entonasyon Ayarı Nasıl Yapılır?

Dilerseniz, siz gitaristler için hazırladığımız “Gitarda Entonasyon Ayarı Nasıl Yapılır?” isimli yazımıza geçelim.


Entonasyon Ayarı Nedir?

Entonasyon kelimesinin sözlük anlamı: Sesi yönlendirme ve tonlama anlamlarına karşılık gelmektedir.

Entonasyon ayarı, enstrümanınızın akordunu yaptıktan sonra enstrümanınızın notalarında bir gariplik olması, doğru yerlerde doğru notaların olmaması gibi durumlara yardımcı olacak bir düzeltme yöntemidir. Bazı durumlar gerekçesiyle (Hava durumu, saklama koşulu, kullanılma sıklığı) entonasyon ayarı bozulan enstrümanları rahatlıkla düzeltebilirsiniz.

Entonasyon-Ayarı-Nedir

Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz metal parçanın arkasında bulunan vidaları sıkıp, gevşeterek elektro gitarınıza istediğiniz akort düzenlemesini minik ayarlar ile yaparak entonasyon ayarı yapabilirsiniz.


Elektro Gitarda Entonasyon Ayarı Nasıl Yapılır?

Gitarda-Entonasyon-Ayarı-Nasil-Yapilir

Gelelim kilit soruya: “Elektro Gitarda Entonasyon Ayarı Nasıl Yapılır?”

Yukarıdaki resimde görmüş olduğunu metal parça üzerindeki vidaları sıkıp gevşeterek entonasyon ayarı yapabilirsiniz. Dilerseniz entonasyon ayarının nasıl yapıldığı hakkında bilgilendirmeler sunalım;

  • Entonasyon ayarı yapacağınız gitarın tellerinin yeni olması ve akordunun tutmuş olması gerekmektedir. Eski teller her zaman doğru notaları veremeyebilir. Emin olmak adına, entonasyon ayarı yapmadan önce gitarınızın tellerini değiştirmenizi öneririz.
  • Entonasyon yapmadan önce, sap ayarınızın düzgün olup olmadığından emin olmalısınız. Eğer gitarınızın sap ayarında bir bozukluk var ise, gitar ile tel arasındaki mesafe yanlış olduğu için entonasyon doğru çıkmaz.
  • Entonasyon yapacağımız teli akortladıktan sonra, gitarınızın 12. perdesine basarak oktavınının doğru olu olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Eğer 12. perdedeki ses, boş telimizden daha kalın yani pes ise, vidayı sola doğru gevşetiniz. Bu durumda tel boşalmış olacağı için, gitarınızın akordunu tekrar yapmanız gerekmektedir.
  • Bu işlemleri yapar iken mutlaka ya ses alıcısı yüksek olan bir tuner kullanın ya da elektro gitarınıza doğrudan tuner’ı bir jak yardımı ile bağlayın.
  • Eğer 12. perdedeki ses, boş telimizden daha ince yani tiz ise, vidayı sağa doğru sıkınız. Bu durumda tel boşalmış olacağı için, gitarınızın akordunu tekrar yapmanız gerekmektedir.
  • Eğer bu açıklamalara rağmen entonasyon ayarınızda bir sorun olduğunu ve çözümünü bulamayacağınızı düşünüyorsanız, sanat merkezimize elektro gitarınız ile gelip, bakım uzmanlarımız tarafından entonasyon ayarı yaptırabilirsiniz.

Entonasyon ayarı yapmak, yukarıda anlatıldığı gibi kolay gözüken fakat önemli işlemler gerektirmektedir. Ayrıca unutmayın, entonasyon ayarı yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.

Entonasyon-Ayarı-Yaparken-Dikkat-Edilmesi-Gerekilenler

Dilerseniz, entonasyon ayarı yaparken dikkat etmeniz gerekenleri madde madde listeleyelim;

  • Entonasyon ayarı yaparken yanınızda bir adet akort cihazı (mümkünse jak girişli olmalı ve gelektro gitara bağlı kalmalı) bulundurarak entonasyon ayarı yapmalısınız, eğer entonasyon ayarını yanlış yaparsanız, gitarın başka kısımlarında da bozulmalar meydana gelebilir.
  • Doğru notalar üzerine ayar yaptığınızdan emin olmalısınız. Aksi takdirde, gitarınızın sesi daha fazla bozulabilir.
  • Entonasyon ayarı, neredeyse bir sap ayarı kadar önemli ve incelik gerektiren bir ayardır. Dolayısıyla özen göstererek yapmalısınız.

Elektro-Gitarda-Entonasyon-Ayarı-Nasıl-Yapılır

Bugün siz gitaristler için çok zor bir konu gibi gözüken fakat çok da zor olmayan bir konuya açıklık getirdik. Bu yazıda entonasyon ayarının ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklamıştık.