Çelloda Gam Egzersizleri

Erturgut Sanat olarak bugün sizler için çello ile nasıl gam egzersizlerinin yapılabileceğini açıkladığımız bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra çellonuz ile nasıl gam egzersizi yapabileceğinizi öğrenebileceksiniz.

Çelloda-Gam-Egzersizleri-Nasıl-Uygulanır

Bu yazıda bulabileceğiniz konular;

♦ Gam nedir?

♦ Çelloda gam egzersizleri nasıl uygulanır?

♦ Çelloda gam egzersizlerinin önemi nedir?

Dilerseniz sizler için hazırladığımız “Çelloda Gam Egzersizleri Nasıl Uygulanır?” isimli yazımıza geçelim.


Gam Nedir?

Gam-Nedir

Gam, bir müzik parçasının kuruluş şekline göre (minör, majör) belirli bir kalıp içerisinde dizilen notalar topluluğuna verilen isimdir. Gamlar herhangi bir nota ile başlayabilir ve onun ismini alır. (Do gamı, Re gamı… gibi)

Sekiz bitişik ve komşu notanın meydana getirdiği gam, dizi demektir. Gamların dizilişleri, aldıkları isimlerinin değişmesi ile değişime uğrayabilir. Eğer gamları öğrenmezseniz şarkıları çalmak, eşlik etmek ve doğaçlama yapmak sizin için imkansız hale gelebilir.

Eğer çok gelişmiş bir müzik kulağınız yoksa biraz önce saydığım hiç bir etkinliği uygulayamazsınız.


Çelloda Gam Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Çelloda-Gam-Egzersizleri-Nasıl-Yapılır

Çelloda gam egzersizlerini yapabilmek için öncelikle ton, tonalite mantığını anlamanız gerekiyor. Tonalitede yalın ton olarak bilinmekte olan yani hiç bir değiştirici işaret (bemol, diyez) almamış tonumuza Do Majör (C) denir. Parantez içerisinde gördüğünüz harf “Do” notasının uluslararası harf gösterimidir.

Do Majör tonu pek çok enstrümanda olduğu gibi Çelloda da ilk verilen gam egzersizlerinden biridir. Başlangıç seviyesinde olan bir çellist, iki oktav Do Majör (C) gamını rahatlıkla çalabilir.

Gam egzersizleri, sadece çellistleri değil her müzisyeni ilgilendiren bir konudur.

Gamlar, müzisyenin o enstrümana rahatlıkla hakim olmasına yardımcı olur. Gam egzersizlerinde nota değerlerini kolayca kavramak mümkündür. Örnek olarak Do Majör (C) gamına bir bakalım;

Do-Majör-Gam-Egzersizi

Öncelikle dört vuruş olan “Birlik Nota” adını vermiş olduğumuz değer ile başlanır, sonrasında ise “İkilik Nota” adını verdiğimiz iki vuruş, ardından ise “Dörtlük Nota” olarak isimlendirdiğimiz bir vuruş olan ve daha fazla yarıya bölünen nota değerleri ile pek çok hızda ve teknikte gam egzersizi uygulanabilir. Nota değerlerini ufak bir tablo ile gösterecek olursak;

Bu ufak müzik teorisi bilgilerini daha detaylı bir şekilde bilmek, gam çalışmalarınızda her zaman daha faydalı olacaktır. Akort düzeni beşli aralıklar ile yapılmıştır ve dört adet tel bulunur.

Bunlar kalından inceye doğru sırası ile: Do ( C ) – Sol ( G ) – Re ( D ) – La ( A ) şeklindedir. Çelloda her hangi bir ton için gam egzersizini dört oktava kadar uygulayabilirsiniz.

Tabi ki dört oktav gam çalabilmek için yeterli teknik ve pratik bilgiyi tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Yeni başlayanlar için birinci pozisyonda çalınabilecek bir oktak, iki oktav veya üç oktav pek çok gam mevcuttur.


Çelloda Gam Egzersizlerinin Önemi Nedir?

Çelloda-Gam-Egzersizleri-Nasıl-UygulanırÇelloda gam egzersizinin önemini bir metafor ile anlatmak gerekirse; güzel araba sürmek tabiri, arabayı sadece götüren insanlar için değil arabanın her şeyini bilen, kurallara uyan ve gerçekten konforu hissettiren sürücüler için kullanılıyorsa, müzisyen tabiri de çellonun her şeyini bilen, bütün tekniklerini ve kurallarını bilen kişiler için kullanılmaktadır.

Dolayısıyla sizin gam bilmeniz hem sizin gelişiminiz için hem de sizi dinleyecek kişiler için önemlidir. Siz çellonuz ile icra yaparken sadece ezberden çalarsanız, karşıdaki kişiler sizin çaldıklarınızı uzun süre dinleyemez çünkü sadece çello dinlemek isteyenler, sizi dinlemek istemezler.

Sizi dinlemek için sizle görüşen kişileri geçtim, ezbere çalmak sizi de bir süre sonra sıkar ve enstrümandan soğursunuz. Dolayısıyla gam bilerek, enstrümanınıza hakim olmalısınız.

Doğaç gerektiğinde kendinizden emin bir şekilde doğaçlamalı, bütün gamlara hakim olmalısınız.

İşte bu yüzden diğer enstrümanlarda olduğu gibi çelloda da gam egzersizler çok önemlidir.