Çello ( Viyolonsel ) Vibrato Teknikleri

Vibrato‘nun nasıl oluşturulacağını açıklamak, bir çello ( viyolonsel ) öğretmeni için en büyük zorluklardan biridir. 

Sorunlardan en önemlisi aslında, çello da  (viyolonsel) vibratonun  nasıl yapılacağı konusunda farklı görüşler olmasıdır.

Çello teknikleri 3

Çello vibratosu

Bunun yanında Viyolonsel öğrencilerinin de en çok merak ettiği konu Vibrato tekniğidir. Farklı görüşler olmasına rağmen genel olarak kabul edilen üç çeşit Vibrato tekniği vardır.

  1. Parmak Vibrato
  2. Bilekten yapılan Vibrato
  3. Kol ile yapılan vibrato’dur.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz Vibrato tekniklerini size kısaca anlatmak istiyoruz, bahsettiğimiz bu vibrato teknikleri nasıl yapılmaktadır.

Çello ( Viyolonsel ) Parmak  Vibrato:

Viyolonsel Parmak vibratosu yapabilmek için uzun ve sistemli bir çalışma sonucu elde edebileceğiniz bir beceridir.

Parmak vibratosu daha çok hızlı pasajlarda ve küçük nota değerlerinde kullanılan bir vibrato tekniğidir.

Çello Görsel 2

Çello teknikleri

Eliniz parmak hareketinde serbest ve pasif olmalı, itme hareketi parmağın kendisinden olmalıdır. Hareketin genişliği diğer vibrato çeşitlerine göre daha küçüktür. 

başparmakta üç tane, diğer parmaklarda dörder tane olmak üzere eklemimiz bulunmaktadır. Tüm bu eklemlerimiz, vibrato yapabilmemiz için bize yardımcı olmaktadır.

Parmak ucunun bağlantı noktalarından bükülme ve düzleştirilme hareketi parmak vibratosudur.

Bunu yaparken bilek sabit kalmalı ve elin hiçbir fonksiyonu olmadan sadece parmakların hızlı ve kapalı titreşimleri ile gerçekleşir.

Parmak vibratosunun genel mantığı; parmak uçlarının tele hızlıca basınç uygulanması ve tekrar telin serbest bırakılmasıdır.

Çello teknikleri ile ilgili görsel

Çello Parmak Vibrato

Viyolonsel Bilek Vibrato:

Viyolonselde Parmak vibratosuna göre daha gevşek bir hareketin söz konusu olduğu bu vibrato çeşidinde, bileğin hareketi ön plandadır.

Viyolonsel Bilek vibratosu, parmak ve ön kol hareketlerinin dışında, elin ekleminde geniş ve yavaş titreşimler ile oluşur.

Bilek eklemi iki küçük sıra kemiğinden oluşmaktadır. Bilek vibratosu elin arkasına doğru esnemesi ve avuç içine doğru katlanması ile oluşur.

Elin ileri geri salınımı üst kolun hafif iç ve dış yuvarlanma hareketi ile desteklenmektedir. Elin ileri geri sallanması üst kolun hafif iç ve dış yuvarlanma hareketi ile desteklenir.

Çello ile ilgili soruları yanıtladığımız video linki için tıklayınız.

Çello bilek teknikleri

Çello Bilek Vibrato

Viyolonsel Kol Vibrato:

Viyolonsel Kol vibratosu kolun hareketi ile gerçekleşen ve oldukça tercih edilen bir vibrato türüdür.

Kol vibratosunda ilk hareket köprü yönünde salınım hareketidir, ikinci hareket ise dirsek ekleminden küçük bir kıvrılma hareketidir.

Ana hareket koldadır. İtme hareketi el yerine koldan verilir, burada parmaklar pasiftir. Parmak, teli tuşede tutacak şekilde sıkıdır.

Çello teknikleri görsel

Çello Kol Vibrato

Yukarıda saydığımız Üç farklı Viyolonsel Vibrato tekniklerini Çellist’ler harmanlanmış hali ile kullanıp, vibrato yaparlar.

Daha fazla bilgiye erişmek ve teorik olarak vermiş olduğumuz bilgileri, uygulamaya geçirmek ve detaylı olarak öğrenmek için

İzmir Karşıyaka’ da bulunan Erturgut Sanat Merkezi’ ni 0 506 95 96 333 No’lu telefonumuzdan arayabilir, gelip merkezimizde bizi ziyaret ederek Uzman Eğitmenlerimizden ders alabilirsiniz.