En Uygun Fiyata Doğru Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi

Fotoğraflara, fotoğrafçılığa, anı yakalamaya ilginiz var, güzel bir fotoğraf makinesi satın alıp güzel fotoğraflar çekmek istiyorsunuz fakat hangi fotoğraf makinesini satın alacağınız konusunda endişeleriniz mi var? Aklınızda şu sorular mı var;

Hangi fotoğraf makinesini satın almalıyım?

En uygun fiyata fotoğraf makinesini nasıl satın alırım?

♦ Benim için uygun olan fotoğraf makinesini nasıl ayırt edebilirim?

Hangi Fotoğraf Makinesini Satın Almalıyım

Eğer aklınızda bu ve benzeri sorular varsa, artık endişelenmenize hiç gerek yok çünkü bugün aklınızda oluşmuş ve oluşabilecek bütün soruların yanıtlarını içeren bir fotoğraf makinesi satın alma rehberi hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra, fotoğraf makinesi seçimi konusunda daha kararlı olacaksınız. Dilerseniz yazımıza geçelim.


Bütçenizi Belirleyin

Bütçenizi Belirleyin

Alışverişin altın kurallarından biri; almak istediğiniz ürüne verebileceğiniz miktara bir limit belirlemektir. Eğer bunu yapmazsanız önünüzde yüz binden çok seçenek olur ve bu seçeneklerin arasında kaybolursunuz. Ancak bir bütçe belirleyip, bir limit koyarsanız seçenekleriniz daralır ve seçim yapmanız çok kolaylaşır. Eğer bir hobiden ziyade gerçekten sevdiğiniz bir şey ise fotoğraf çekmek o zaman istediğiniz modeli satın alabilirsiniz fakat eğer emin değilseniz ve üstelik yeni başlayacaksanız, başlangıç seviyesi için çok uçuk fiyatlı ve gelişmiş modelleri önermem. Hem o aletler daha karışık olur sizin için, o aletlere geçmek için, başlangıç seviyesi için üretilmiş bir fotoğraf makinesi ile pratik yapmanız ve ayarların hepsini öğrenmiş olmanız gerekir. Aynı bir enstrüman gibi düşünün, size direk 12 telli gitar öğretmek, klasik gitar öğretmekten daha zor olacaktır, önce gitarı öğrenip, sonra 12 telli gitara geçiş yaparsanız sizin için daha rahat olur. Özetle; başlangıç seviyesi için çok yüksek meblağlardan kaçınılmalı ve o fotoğraf makinesinin her ayarını öğrenmeden önce yüksek bir modele geçilmemeli.


Hangi Tarz Fotoğraflar Çekmek İstediğinize Karar Verin

Hangi Tarz Fotoğraflar Çekmek İstediğinize Karar Verin

Fotoğraf makinelerinin bir çok modeli vardır ve bu modellerin hepsi ayrı amaçlara hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır. Tabi ki de her fotoğraf makinesi, her tür fotoğrafı çeker fakat her makinenin belli bir tarz için size sunduğu avantajları vardır. Sizler için fotoğraf çekim tarzlarını listeledik;

Makro-Fotoğrafçılık

Makro Fotoğrafçılık : Küçük nesneleri, bütün detaylarıyla yansıtmayı sevenlerin tarzıdır. İnsan gözünün algılayamayacağı ve net göremeyeceği nesneleri, objeleri ya da su damlaları gibi küçük şeyleri rahatça gösterebilen lensler ile çekimi yapılan bu fotoğrafçılık türünün ürünlerine mutlaka bir kere rastlamışsınızdır. İnternette gördüğünüz arıların kanatları, bir çiçeğin üzerindeki polenler makro fotoğrafçılık ürünüdür. İnsan gözünün yakalayamayacağı bu şeyleri fotoğraf makinesi ve bir adet makro lens sizlere sunabilir.

Sokak-Fotoğrafçılığı

Sokak Fotoğrafçılığı : Sokakların gerçek yüzünü ve ruhunu yansıtmayı severler için ideal bir fotoğrafçılık tarzıdır. Sokaklardaki unutulmaması gereken anları/kareleri ölümsüzleştirenlerin tarzıdır. Sokak fotoğrafçılığı sadece sokakların fotoğraflarını çekmek değil, sokağı yaşamaktır. İnsanların evleri, iş yerleri ve yürüdükleri sokakları ayrı ayrı hayatları barındırır. Her insanın kullandığı sokak, o insanın hayatına bir şeyler katar. Sokak fotoğrafçılığı da sokağı yansıtan en iyi fotoğrafçılık türüdür.

Portre-Fotoğrafçılığı

Portre Fotoğrafçılığı : Bir modeli, karenin odak noktası yaparak, o an hissettiği duyguları, kullandığı model ve fotoğraf makinesi ile yansıtmayı sevenlerin tarzıdır. Genellikle bu fotoğrafçılık türü “Foto Kemzi” tarzı fotoğrafçıların kullandığı bir tarzdır fakat ünlü fotoğrafçıların da bu türe gönül koyduğu olabiliyor. Genelde mezuniyet gibi durumlara hizmet veren bu fotoğrafçılık ülkemizde sıklıkla kullanılmaktadır.

Manzara Fotoğrafçılığı : Dünya üzerinde bulunan ve herkesin görmesi gereken kareleri ölümsüzleştirenlerin tarzıdır. Fotoğrafçılık zaten insanın gördüğünü aktarması iken, genellikle aynısının yaşanmadığı manzaraların fotoğrafçılığını yapmak çok eğlenceli ve değerli hissettiren bir şeydir. Manzara fotoğrafçılığı, adını bilmeden bile uygulayan milyonlarca kişiye hitab eder.

Gezi/Tatil Fotoğrafçılığı : Gezi ve tatil esnasında ya da gezi düzenlenip, tatil yapılan yerlerin fotoğraflarını çekenlerin tarzıdır. Gezi ve tatil fotoğrafçılığı adı üstünde gezilerde ve tatillerde çekilen, o yerleri tanıtabilen ve anlatabilen bir fotoğrafçılık türüdür. Genellikle adını bilmeden çok kişi hizmet eder fakat bu türü profesyonel iş haline getirmiş bir çok fotoğraçı vardır.

Aile Özel Anları Fotoğrafçılığı : Bu daha çok hobi niteliğinde bir tarzdır, ailenizde olan olayları ve özel günlerin fotoğraflarını çektiğiniz bir tarzdır. Bir bebeğin doğumu, nişan görüntüleri, evlilik anları gibi özel ve yerini hiç bir şeyin dolduramayacağı anları fotoğraflayan bir fotoğrafçılık tarzıdır.

Obje :  Sabit ya da hareketli objeleri, kendi bakış açısından yansıtmayı sevenlerin tarzıdır. Genellikle yemek ve ürün fotoğrafları için kullanılan bir tür olan obje fotoğrafçılığı, reklamlarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Yeni-Doğan-Bebek

Yeni Doğan Bebek : Yeni doğan bebeklerin, doğum esnasında ya da doğumdan sonra bir kurgu hazırlayıp fotoğraflarını çekenlerin tarzıdır. Yeni doğan bebekleri şekilden şekle sokarak onların ileride baktıklarında gülmelerini sağlayacak tatlı fotoğraflar çekmeyi hedeflemiş bir fotoğrafçılık türüdür.

Stüdyo Fotoğrafçılığı : Stüdyo içerisinde, belirli kurgular ve ya pozlar dahilinde fotoğraf çekmeyi sevenlerin tarzıdır. Genelde mankenler ve markalar ile çalışan stüdyo fotoğrafçıları, piyasa üzerinde en fazla para kazanan türlerden birine hizmet vermektedir.

Reklam Fotoğrafçılığı : Herhangi bir ürünün/firmanın reklam kampanyasını yapmak amaçlı fotoğraf çekenlerin tarzıdır. Belirli bir ürün ya da markayı tanıtabilmek için fotoğraflarını çeken bir fotoğrafçılık tarzıdır.

Kurgu Fotoğrafçılığı : Doğrudan sabit bir kurgu üstünden film çeker gibi fotoğraf çekenlerin tarzıdır. Kurgulanmış bir olayı, görüntüyü fotoğraflayan bir fotoğrafçılık türüdür.

Kısa Film Fotoğrafçılığı : Kısa filmlerin sahnelerinden ya da kamera arkalarından fotoğraflar çekenlerin tarzıdır. Kısa filmlerin etrafında fotoğraf çeken bir tarzdır.

Belgesel Fotoğrafçılığı : Belgesel için hazırlanmış günlerde, belgeselin yapıldığı yerlerde, video çekiminin yanında o kareleri  fotoğraflarıyla ölümsüzleştirenlerin tarzıdır.

Doğa Fotoğrafçılığı : Çoğumuzun aşık olduğu, güzellikleri barındıran doğa’nın fotoğraflarını çekenlerin tarzıdır.

Spor Fotoğrafçılığı : Spor müsabakalarının hatta sporla ilgili olan her şeyin fotoğraflarını çekenlerin tarzıdır.

Gazetecilik Fotoğrafçılığı : Haber niteliği taşıyan karelerin fotoğraflarını çekenlerin tarzıdır. Gaazeteci fotoğrafçı genellikle çok fazla önemli anı yakalayan bir fotoğrafçıdır. Önemli siyasi buluşmaları, olayları görüntüleyen ve halka gösteren bir fotoğrafçılık türüdür. Genellikle bu kişiler gerçekten önemli anlarda fotoğraflayabilmek için hayatlarından ödün verirler.


Marka/Model Araştırması Yapmalısınız

Marka ve Model Araştırması Yapmalısınız

Piyasada yüzlerce fotoğraf makinesi üreten marka vardır. Dolayısıyla satın alacağınız fotoğraf makinesinin markası bu noktada çok önemlidir. Bütçenizi ve tarzınızı belirlediniz, şimdi sıra geldi güvenilir ve sizin için uygun olan bir marka bulmaya. Dilerseniz önce sizler için hazırladığımız güvenilir ve kaliteli üretim yapan markaların listesine bir göz atalım;

♦ Canon

♦ Nikon

♦ FujiFilm

♦ Sony

♦ Olympus

♦ Samsung

♦ Kodak

♦ Polaroid

♦ Panasonic

♦ BenQ

♦ Casio

Yukarıda yazmış olduğum markaların yıllardır süregelen tecrübeleri ve sahip oldukları prestijleri vardır. Yukarıdaki markalardan birini tercih etmeniz, ileride fotoğraf makinesi seçiminizden dolayı yaşayacağınız bütün baş ağrısı sebeplerini ortadan kaldıracaktır.


Hangi Fotoğraf Makinesini Satın AlmalıyımBugün sizler için, doğru fotoğraf makinesini en uygun fiyata nasıl satın alacağınız konusunda yardımcı olacak bir fotoğraf makinesi satın alma rehberi hazırladık. Umarız, karar vermenize yardımcı olmuştur.

 

 

 

Eğer fotoğarfçılık eğitiminin nasıl yapıldığını merak ediyor ve fotoğraf makinesinin parçaları hakkında detaylı bir bilgilendirme almak istiyorsan “Fotoğrafçılık Eğitimi” isimli yazımızı okuyabilirsin.