Mimari Fotoğraf Nedir?  Mimari Fotoğrafçılık

Mimari ile fotoğrafçılığın bir çok ortak noktası var, ikisi birleşince de ortaya bizi çevreleyen mimari fotoğrafçılık çıkıyor. Günün her saatinde mimari fotograf çekmek mümkün fakat öncesinde bir araştırma yaparak daha güzel fotograflar çekmek daha güzel bir seçenek.

14 Maddede Mimari Fotoğraf Çekimi Nasıl Daha İyi Yapılır?

Belki de her gün gördüğümüz mimari yapıları yaratıcı şekilde fotograflayarak insanların beğenisine sunabilir ve emeklerimizin karşılığını alabiliriz.

Modern yapılar, tarihi binalar, köprüler, iç mekanlar, şehirlerin simgeleri yapıtlar ve hatta kendi eviniz, hepsi mimari fotografçılığın alanına giriyor.

Çekim yapacağınız alanlarda bazı kısıtlamalar olabilir, bu yüzden önce gerekli izinleri almayı unutmayın! Örneğin Eyfel Kulesini gece fotograflamak ve bu fotografları yayınlamak yasa dışıdır çünkü telif hakkıyla korunmaktadır.

İnternette bakınca, mimarlar için fotograf makinası, mimari fotografçılık lensleri gibi aramalar gördük, peki neler gerekiyor bizim mimari fotografçılık yapmamız için?


Mimari Fotografçılık İçin İhtiyaç Duyacağınız Ekipmanlar:
– Çeşitli lensler: Geniş açı lens, balık gözü lens, telezum lens, tilt-shift lens
– Tripot
– Tripot kafası
– Panoramik aksesuarlar
– Çeşitli filtreler: Polarize filtre, ND filtre
– Uzaktan kumanda
– Lens hood
– Su terazisi


Daha Güzel Mimari Fotoğraf Çekmek İçin 14 İpucu

1. Kesinlikle çekime çıkmadan önce tüm ekipman kontrol ederek eksiksiz yanınıza alınmalıdır.

2. Doğal ışık iyi kullanılmalıdır çünkü bir yapıyı yapay olarak ışıklandırmak çok maliyetli olacaktır.

3. Yapı farklı açılardan ve farklı saatlerde incelenmeli, çekim öncesi notlar alınmalıdır.

4. Yorumlu ve yorumsuz fotograflar çekilmeli, yorumsuz fotograflarda kurallara bağlı kalınmalı, düşey çizgiler yere 90 derece olmalıdır.

5. Yapının yatayda 3, dikeyde 3 açısı birden fotograflanmalıdır. ( direk cephe, sağ 45, sol 45 ve yerden, üstten, tam ortadan )

6. Hava şartları çekim öncesinde kontrol edilmeli, her şarta hazırlıklı olunmalıdır.

7. Eğer varsa çekilecek yerin eski fotografları incelenmelidir.

8. İç mimari çekimlerde çekim saati öğle saatleridir. Önce doğal ışık kullanılmalı, karanlık noktalar için ışık kaynaklarına başvurulmalıdır.

9. Çekimler sırasında tripot kullanılmalıdır.

10. Geniş iç mekan çekimleri için geniş açı lensler tercih edilmelidir.

11. Keskinlik için prime lens tercih edilebilir.

12. Normal şartlarda daha fazla detay almak için tilt / shift / drop gibi özellikleri olan pahalı kameralar kullanılmalıdır.

13. Tele lens kullanıp fona yaklaştırmanın yanı sıra geniş açı bir lensle de çekim gerçekleştirilebilir.

14. Ustalaşana kadar beyaz ayarını otomatikte kullanıp RAW formatta fotograf çekebilirsiniz.

İlgi Çekici ve Güzel Mimari Fotoğraf Örnekleri

nsanın hayatına anlam katan, nerede nasıl duracağını ve sabretmeyi öğreten, hayata bakış açısını değiştiren, detayların içinden basitliği çıkartmayı öğreten, ilüzyon gibi, rüya gibi bir şeydir fotografçılık.

Nasıl ki bir taşı kırmak kolay ama ondan harika bir heykel çıkartmak zorsa; nasıl ki boya yapmak kolay ama tablo üzerinde renklerle sanatsal bir tablo yaratmak zorsa, bir odaya bir koltuk yerleştirmek kolay fakat o odaya yerleştirdiğiniz eşyalarla huzurlu bir iç mekan yaratmak zorsa fotograf da öyle bir şeydir, eline her makinayı alanın fotograf çekmesi kolaydır fakat güzel fotograf söz konusu olunca işler değişir ve eğitim gerekir.

Fotografçılık derslerimiz,  ışıkla yazı yazmanın büyülü ve büyük dünyası hakkında  bilgi sahibi olmak ve bilinçlenmek isteyen, amatörce fotograf hobilerini daha profesyonelce ve bilinçli şekilde yapmak isteyenler, doğru şekilde daha iyi daha kaliteli fotograflar çekmek isteyenler için hazırlanmış bir eğitim seminerleridir.

Teknolojinin gelişmesi ve hayatımızda büyük yer edinmesi, dijital fotografçılığın yaygınlaşması, fotografın karanlık odadan uzaklaşıp daha kolay daha ulaşılır bir hale gelmesi fotografçılığa olan ilgiyi arttırdı ve fotografçılığı popüler bir hobi haline getirdi.

Erturgut Sanat Merkezi olarak fotografçılığı profesyonel bir hobi haline getirmek isteyenlere, doğru teknik bilgilerle sezgileri kaynaştırıp daha etkileyici, estetik yönü güçlü fotograflar çekmek isteyenlere bu yolda profesyonel bir yardım sunuyor. 

Fotograf dersleri bilgisayarla yapılan sunumlarla desteklenmekte ve dersler için öğrencilere ders notları verilerek bilginin kalıcılığı sağlanmaktadır. Ayrıca fotograf eğitimlerinin gün ve saatleri kursa katılan kişilerle ortak belirlenmekte, çalışanlar için ve kısıtlı zamanları olan, herkese en uygun saatlere göre ayarlanmaktadır.

Fotografçılık kursu öğrencilerimiz, ister sınıf dersi öğrencileri ister bireysel öğrenciler olsun, düzenlenen fotografçılık gezilerimize katılabilirler.

Ayrıca sanat merkezimizde düzenlenen tüm aktivitelerde yer alarak aynı zamanda fotograf makinalarıyla çekim yapabilirler. Fotografçılık öğrencilerimiz düzenlenen fotograf sergilerine de fotograflarıyla katılabilirler