Hemen hemen tüm enstrüman bloglarında bir enstrüman hakkında ilginç bilgilerin sıralandığı listeleri görmüşsünüz. Çoğu güncel olmayan, istisnai ya da yanlış bilgilerle doludur. Bugün Erturgut Sanat olarak sizler için piyano hakkında gerçek ve ilginç 10 bilgiyi sizlerle paylaşacağız! Üstelik bu bilgiler sadece piyano çalanlara yönelik terimsel bilgiler değil, piyano hakkında kapsamlı bir genel kültür bilgileridir.

Piyano Telli Bir Çalgı Değildir!

200’den fazla tele sahip olmasına rağmen, piyano bir telli çalgı değildir. Tellere vuran çekiçler sonucunda sesi çıktığı için aslında bir vurmalı çalgıdır. Kastettiğimiz tabi ki de bir akustik piyano!

Duvar Piyanosu Kuyruklu Piyanolardan Daha Yavaştır

Piyano hakkında herşey

Her müzisyen tarafında bilinmez ancak, kuyruklu piyanodaki hareket, dikey piyanodaki hareketten daha hızlıdır ve çok daha hızlı çalmanıza olanak tanır. Bunun nedeni, bir kuyruklu piyanonun bir tekrarlama koluna sahip olması ve müzisyenin tuşun yarısına kadar yükseldiğinde notaları tekrar etmesine izin vermesidir. Dikey bir durumda, dikey eylem, anahtarın sıfırlamak için sonuna kadar gitmesini gerektirir. 

Sanırım biraz terimsel bir açıklama oldu ancak özetle kuyruklu piyanolarda çok daha hızlı piyano çalabilirsiniz.

Dünyanın En Büyük Piyanosunu 25 Yaşındaki Bir Genç Yapmıştır

Evet o piyano tutkunu gencin adı Adrian Mann. Aslına bakarsınız Adrian Mann, 1,4 ton ağırlığında ve 5,7 metre uzunluğunda olan muhteşem piyanoyu yapmaya başladığında sadece 21 yaşındaydı. Adrian, Yeni Zelandalı bir piyano akortçusu ve 20’li yaşlarının başındaki 4 yılını başyapıtına adamış olmak için piyanolara bayılıyor olmalı.

Dijital Piyanolar 1980’de Ortaya Çıktı

Piyano hakkında..

Çok da eski bir tarihe sahip değilmiş değil mi? Aslında hiç bir enstrüman bir anda var olmaz, belirli aşamalardan geçerek son formunu alır. Ve unutmayın aynı zamanda her enstrüman her zaman bir evrim içindedir. Bir parlak fikri bekler!

Akustik piyano 1700’lerden beri piyasada olmasına rağmen, 1980 yılına kadar piyasaya dijital bir piyano ortaya çıkmadı! Bununla birlikte, bir elektronik enstrüman arayışı 1920’lerde başlamıştı ve yaklaşık 30 yıl sonra, elektrikli piyano doğdu. Elektrikli piyano, onu güçlendirmenize ve hızla büyük bir popülerlik kazanmanıza izin verecek bir alıcıya sahip bir akustik enstrümandı. Kolay taşınabilen ve bakımı kolaydı!

Elektrikli piyano, Ray Charles ve Duke Ellington gibi ünlü müzisyenler tarafından kullanılıyordu. Daha sonra, 1960’larda sentezleyici ortaya çıktı ve daha sonra birçok müzik türünü etkiledi. Sonunda, 1980’lerde, bugün bildiğimiz haliyle modern dijital piyano tanıtıldı! 

Bu, tüm olasılıklar dünyasını açtı ve aynı zamanda müzisyenlerin sessizce pratik yapmasına, enstrümanı güçlendirmesine, yerden tasarruf etmesine ve ayar maliyetlerinden tasarruf etmesine izin vererek akustik piyanoların birçok dezavantajını çözdü.

Büyük Bir Gerilim Söz Konusu!!

Akustik piyanonun yaklaşık 220-230 çelik teli vardır. Bunlar, çekiçler tarafından vurulduğunda enstrümanın sesini üretir, bu nedenle bu sesi üretmek için son derece sıkı bir şekilde gerilmeleri gerekir..

Her bir tel genellikle yaklaşık 168 pound gerginlik taşır ve çoğu standart piyanonun toplam gerginliğini 18-20 ton civarında yapar. En büyük kuyruklu piyanolardan bazıları, 30 tonluk gerilime dayanır! 

Gelmiş Geçmiş En Pahalı Piyano

Eğer yaşınız tutuyorsa 2008 Pekin olimpiyatlarını hatırlarsınız. Evet işte orada Çinli piyanist Lang Lang tarafından çalınan piyano.. Kanadalı üretici Heintzman Piyanolar tarafından tasarlanan Kristal Piyano, pahalı olduğu kadar güzel de. Şeffaf bir tasarıma sahiptir. Bu arada fiyatı 3 milyon dolar.

Onun Lakabı “Enstrümanların Kralı”

Piyano enstrüman ailesindeki en çok yönlü enstrümandır ve gerçekten enstrümanların kralı olarak adlandırılır. Bir piyanist, piyano ile en düşük ton aralığından en yüksek ton aralığına kadar çalabilir. Hatta en geniş ton yelpazesiyle eksiksiz bir orkestra sesi üretme yeteneğine sahiptir. Piyano, melodi ve eşliği aynı anda çalabilen enstrümanlardan biridir.

1940’tan Beri Hayvan Dostu

Toplumda yaygın bir piyano bilgisi vardır, “Piyano tuşları fil dişinden yapılır.”. Doğru ancak eski bir bilgi. Piyano artık hayvan dostu bir enstrüman.. Gerçek şu ki, 1940’tan beri piyano tuşları artık fil dişinden değil, plastikten yapılmıştır.

Alınıp Kenara Konulacak Bir Enstrüman Değil

Özellikle akustik piyano büyüklüğü ve ağırlığı bakımından ele alındığında evin nadide köşesine konulup hiç ellenmese dahi aynı duracak gibi gelir. Ancak onun cüssesi büyük kendisi narindir ve bazı dönemlerde bakıma ihtiyaç duyar. Sıcak soğuk farklılıklarında akordu kaçabilir. En az yılda 3 kez akort edilmesi gerekmektedir ve bu akort gitar gibi kolay bir işlem değildir! Bunun için kesinlikle profesyonel bir yardıma ihtiyacınız olacak.

Ve Son Olarak Kelime Anlamı

Piyano kelimesi aslında küçük bir İtalyan enstrümanının adı olan pianoforte’den türetilmiştir. Piyano terimi sessizce anlamına gelir. Diğer enstrümanlara göre daha dingin ve sakin bir ses çıkarması için tasarlanan piyano artık rahatlatıcı ve sakin müzik üretmek için çalınabilir.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde piyano hocamıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..