Nefes egzersizleri şan dersine başlamadan önce her öğrencinin mutlaka uygulaması gereken çalışmaların bütününü kapsar.

Nefesinize hakim olmanız şanda büyük bir önem taşır bu sebeple nefes çalışmalarının önemi kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Sesini doğru şekilde kullanıp şarkı söylemek isteyenlerin okuması gereken bir yazıyla karşınızdayız.

Bu egzersizlerde özellikle odaklanılması gereken bölüm bedenin alt kısmıdır. Özellikle karın bölgesine konsantre olunmasını gerektiren bu egzersizlere başlamadan önce, başın 180 derece yere paralel olmasına özen gösterilmelidir. Bunun en önemli nedeni gırtlağın nefes yolunu kapatmasını önlemektir.  Bedenin nefes hareketi karın boşluğunun altından başlamalı, mide boşluğunun başladığı alanın inip kalkması takip edilmelidir.

şan-dersi-izmir

Nefesin verilmesi esnasında karın bölgesi yavaşça içeri doğru hareket etmeli, nefes alındığından daha uzun bir sürede yavaşça dışarıya verilmelidir.

Nefes alıp verirken özellikle göğüs kafesi sabit durmalı, hareket etmemesi için özen gösterilmelidir. Bununla ilgili olarak birbirinden farklı üç egzersiz tipini örnek verebiliriz.

  • İlk çalışmada nefesin havadan daha ağır olduğunu hayal ederek bir sandalye üzerinde oturarak çalışın. Burnunuzdan nefes alın ve karın bölgenizin aşağıya doğru çöktüğünü deneyimleyin. Nefesinizi birkaç saniye içerde tutun,  sonra hızlı bir şekilde ağzınızdan verin. Tüm bunları yaparken nefes ciğerlere doldurulmamalı diyafram kullanılmalıdır.
  • İkinci çalışmada önce diyaframa nefes alın ve yavaş yavaş tıslama sesi çıkararak dişlerinizin arasından nefesi dışarı verin. Nefesi verirken karın bölgesine odaklanın. Gögüs  kafesiniz inip kalkmamalıdır.
  • Üçüncü çalışmada sırtınız duvara dayalı bir pozisyonda yavaş yavaş burnunuzdan nefes alın ve ardından hızlı bir şekilde ağızdan verin.