keman-nasıl-tutulurDoğru Keman Tutuşu Nasıl Olmalıdır?

Her şeyden önce çalmak istediğimiz aleti doğru tutmak en önemli konudur, keman çalmak istiyorsak öncelikle kemanı doğru şekilde tutmayı öğrenmeliyiz, eğer kemanı doğru şekilde tutmuyorsak ilerleyen zamanlarda keman çalmakta sıkıntılar yaşarız, sesleri temiz basmakta zorlanırız, çabuk yoruluruz ve keman çalarken hızlanamazsınız. Bu gibi durumların olmaması için kemanın nasıl tutulduğunu nasıl doğru şekilde kemanı tutmamız gerektiğini öğrenmeliyiz.

Keman nasıl tutulur yazımızın altında, kemana yeni başlayanlar ve kemanı tutuşundan emin olmayanlar için bir de video bulunuyor, keman nasıl tutulur videomuzu izleyip keman tutuşunuzu düzeltebilirsiniz.

Müzik camiasında birçok enstrüman bulunmaktadır ve bunların arasında yaylı çalgılar diye bir aile bulunmaktadır. Yaylı çalgılar ise yay ile çalınan ve tellerin olduğu müzik aletleri olmaktadır. Bunlardan birisi ise kemandır.

Keman küçük bir yaylı çalgı olup çenenizin altında tutarak çalınır ve kemanın doğru tutuşu gayet önemlidir, eğer kemanı doğru tutmazsak doğru da çalamayız. Kemana başlamak için en erken  yaş 8-9 olmaktadır, çünkü ellerin, kolların ve bedenin kemanı tutması için alışması ve yeteri güce ulaşması gerekmektedir. Bu yaşlarda da gelişim çağına girildiği için keman çalmak daha kolay oluyor. Keman çok ağır bir müzik aleti değildir, bu sebeple rahatlıkla çenenizin altına tutabiliyorsunuz. Hatta bazıları çenesinde tutarken, elleri ile başka işler bile yapabiliyor. Çoğu kemanlar ahşap yapımı olduğu için dokusuda yumuşak olmaktadır.

Kemanı Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kemanı çene ve omzunuzun arasına yerleştiriyorsunuz ve elinizle sapını tutuyorsunuz. Diğer elinizle ise yayı tutarak kemanı çalıyorsunuz. Her şey bu kadar kolay aslında ama alışmak için zaman gerektiriyor. Kemanı tuttuğunuz elinizle de aynı zamanda notalara basmanız gerekiyor. Keman tutuşunu öğrenmek çok zor değildir. Birçok kişi bir defa gösterilince anında tutuyor ve geriye sadece çalması kalıyor. Keman klasik bir müzik aletidir ve yüzyıllardan beri var olmaktadır, kemanın tarihini merak ediyorsanız linki tıklayarak diğer yazımıza ulaşabilirsiniz. Günümüzde ise elektro kemanlar üretilerek biraz daha farklılık gösterilmiştir.

Keman dersi almaya başladığınızda, eğer ilk defa keman tutacaksanız, tutuş dersi ile başlanır. Bu ilk derste tamamlanır, çünkü keman tutuşunda aslında çok fazla bir şey yoktur. Sadece kollarınızın ve ellerinizin alışması gerekiyor. Ayrıca çene ve omuzlarda da kendinizi kasmamanız gerekiyor. Kemanı tutacağım diyerek kendinizi kasarsanız ağrılar oluşmaya başlar.

Keman’da Yay Çekme Teknikleri
Kemanı düzgün tuttuktan sonra tabi ki en önemli şey keman yayı çekmektir, keman yayı çekerken kullanılan tekniklere buradan ulaşabilirsiniz; Keman Yayı Teknikleri

Aşağıdaki videodan kemanın nasıl tutulduğunu izleyerek ayrıntılı şekilde keman tutuşunu öğrenebilirsiniz. Keman nasıl tutulur yazımızın daha fazla kişiye ulaşması için lütfen siz de yazımızı paylaşınız.