Okuyarak, Konuşarak ve Dinleyerek Diksiyonunuzu Geliştirin

Diksiyonunu düzeltmek için okunan etkili konuşma kitapları ve alınan diksiyon eğitimleri size teorik bilgiler verir. Diksiyon pratikte uygulanan bir beceri olduğu için telaffuzu düzgün kişileri dinleyerekdüzelir ve gelişir.

diksiyon-kursu-izmir

Diksiyon eğitimi iletişimde çok önemli bir etmen olduğu için ev hanımlarından öğretmenlere, oyunculardan spikerlere kadar herkes için gereklidir. Günümüzün büyük bir bölümünü konuşarak ve kendimizi ifade etmeye çalışarak geçiriyoruz. Aynı şekilde insanları dinleyip, anlamaya çalışıyoruz. Diksiyonu etkili olan ve iletişim becerilerinde kendini iyi eğiten kişiler çabuk anlaşılır ve kolay başarıya ulaşır.

Diksiyonunuzu bol bol kitap okuyarak, kelimeleri doğru telaffuz eden kişileri dinleyerek ve konuşurken nefesimize, ses tonu ve vurgularına dikkat ederek geliştirebiliriz.

Daha anlaşılır olmak için öncelikle diyafram nefesini öğrenmelisiniz.

Nefes kontrolünü sağlayıp, bunun yanı sıra akciğerden gelen havanın dil, diş ve damak yardımı ile ses haline getirilmesini sağlamanız gerekir. Ben evde diksiyon egzersizleri yaparak kendimi geliştirmek istiyorum diyorsanız buradaki egzersizleri de inceleyebilirsiniz; En Faydalı Diksiyon Egzersizleri

Güzel ve etkili konuşmanın sırrı nedir?

1- Düzgün bir diksiyonla konuşmanın temeli sestir. Konuşma esnasında karşımızdaki kişinin bizi duyabileceği çok yüksek veya çok alçak olmayan sabit bir ses tonuyla konuşmak gerekir. Bunun için de yapılması gereken diyafram nefesi kullanmaktır. Diyafram kullanımı sayesinde nefesinizi ayarlayabilir, ses tonunuzun ani iniş ve çıkışlarını engelleyebilirsiniz.

2- Doğru ve etkili konuşmanın ikinci adımı artikülasyondur. Konuşma aygıtlarının sese biçim vermek için topluca çalışmasına artikülasyon denir. Konuşurken harflerin doğru yerlerden çıkması anlaşılabilirliği sağlar.

3- Anlaşılabilirlik için dudak, çene, dil ve yanak kasları gibi organların tam olarak çalışması gerekir. Bunun için dudak, çene ve dil egzersizleri yapmak gereklidir.

4- Yanlış söylediğiniz ya da söyleyemediğiniz sözcükleri dişlerinizin arasına kalem sıkıştırıp tekrarlayarak ve tekerleme çalışarak söyleyebilirsiniz.

5- Yazıda kullandığımız noktalama işaretlerini konuşma esnasında kullanarak doğru yerlerde duraklama ve vurgu yapmak konuşmayı etkili ve duygu içerikli kılar.

6- İletişimde beden dili yani jest ve mimikler sözcüklerden daha etkilidir. Akıcı ve doğru konuşmanın yanı sıra beden dilini kullanmak hem anlaşılmayı kolaylaştırır hem de konuşmayı etkili kılar.

7- Konuşmanızda farklı sözcükler kullanmak yani kelime dağarcığının geniş olması çok önemlidir. Bunun için yapılması gereken kitap okumaktır. Kitap okuyarak kelime dağarcığınızı geliştirebilir sözcüklerin doğru yazımını ve okunuşunu öğrenebilirsiniz.

8- Devrik cümle kurmak konuşmanızın akıcılığını engeller bu nedenle dikkatli bir şekilde düşünerek konuşmalı ve devrik cümle kurmamalıyız.

9- Sunum ve konferans gibi topluluk önü konuşmalarda heyecanınızı yenmeniz sesinizin titremesini engeller. Bunun için ihtiyacınız olan biraz özgüven. İyi bir dış görünüş ve diyafram egzersizleriyle yeterli özgüveni sağlayabilirsiniz.

10- Bulunduğunuz yeri tarif etme, herhangi bir nesneyi, kişiyi ya da olayı yorumlama gibi basit oyunlarla kendi kendinize akıcı konuşma çalışmaları yapabilirsiniz. Bunların dışında insanlarla sohbet etmek, fikir beyan etmek özgüveninizi arttıracak ve iletişim yeteneğinizi güçlendirecektir.

Diksiyonunuzu, konuşarak ve başkalarına hitap ederek düzeltir ve geliştirirsiniz. Gün içerisinde kelimeleri düzgün telaffuz ederek, doğru tonlama ve vurgu ile iletişim becerilerinizi kullanarak konuşmak diksiyonu geliştirme konusunda çok faydalı olur.

Boş bir odada sesli olarak kitap okuyup kendi sesinizi dinleyin.
Tekerlemeler ezberleyin ve dilinizi geliştirmek için doğru telaffuz ile tekrarlayın.
Sesinizdeki tonlamalara ve vurgulara dikkat ederek konuşmalar yapın.
Olabildiğince seminerlere katılıp, söyleşileri dinleyin.

Unutmayın insanlar ne söylediğinizden daha çok nasıl söylediğiniz ile ilgilenir. Kendinizi ifade etmekten çekinmeyin ve asla özgüveninizi kaybetmeyin.

Diksiyonla ilgili ayrıntılı bilgi için diksiyon kursu izmir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.